SRBIJA ZGROŽENA VELIČANJEM HRVATSKOG KOLJAČA: I druge crkve jedva čekaju rehabilitaciju ustaštva!

Autor:

Svet

30.09.2018

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Katolička crkva u Karlovcu i Splitu ustupila je prostor za predstavljanje knjige o Vjekoslavu Maksu Luburiću, idejnom tvorcu i zapovedniku sistema koncentracionih logora među kojima je najveći Jasenovac.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jasenovac

Knjiga nosi naziv "Život Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina" autora Vlada Vladića. U Karlovcu je zakazana za 10. oktobar, a u Splitu 12 dana kasnije, a kako stoji u pozivu na promociju, radi se o životu i delu "hrvatskog viteza". Inače, pod Luburićevim zapovedništvom stradalo je više od 150.000 ljudi (80.000 u Jasenovcu i 75.000 u Staroj Gradiški), uglavnom Srba, Roma i Jevreja. Nije se "ustručavao" i da sam učestvuje u brojnim zločinima, a zbog načina na koji je mučio i ubijao žrtve, poput razbijanja glave maljem, stekao je reputaciju najbrutalnijeg među ustaškim zapovednicima.

HVALE SE ZLOČINOM

Njegovi zločini opevani su i u pesmi "Jasenovac i Gradiška Stara", u kojoj se slavi "kuća Maksovih mesara", odnosno ustaško ubijanje Srba. Međutim, umesto da osudi knjigu koja Luburića predstavlja kao viteza, Katolička crkva učestvuje u njenoj promociji.

Foto: Srpski telegraf
Pozivnica za promociju sporne knjige

Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra Veritas, smatra da je to potpuno logičan nastavak filma o Jasenovcu Jakova Sedlara ili nedavno objavljene knjige Igora Vukića.

- Sa hrvatskog aspekta to je potpuno normalno. On je čovek koji je proglašen vitezom od Pavelića, koji je zadužio NDH, koju još uvek poštuje i zagovara veliki deo Hrvata, posebno vernika, a promocija njegovog lika i dela se potpuno uklapa u rehabilitaciju ustaštva, iza koje stoji upravo crkva potpomognuta braniteljima. Verovatno će biti još crkava koje će jedva dočekati da promovišu takvu knjigu, pre svega u Gospiću, Zadru, Sisku. Na kraju, oni i dalje prave pomene na godišnjicu smrti Pavelića, drže mise na dan osnivanja NDH - podseća Štrbac.

Zbog načina na koji je mučio i ubijao žrtve, poput razbijanja glave maljem, stekao je reputaciju najbrutalnijeg među ustaškim zapovednicima

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Scene užasa u koncentracionom logoru Jasenovac

DOSLEDNI USTAŠTVU

Milojko Budimir iz Udruženja Srba iz Hrvatske kaže da Katolička crkva samo ostaje dosledna politici koju je vodila i tokom Drugog svetskog rata.

- Znamo da je ona bila umešana u mnoge zločine u Jasenovcu i na drugim mestima i kakva je bila uloga Alojzija Stepinca. Oni nikada nisu napravili otklon od tog vremena i osudili zločine, pa ne treba da čudi što promovišu jednog zločinca - zaključuje Budimir.

Kako se podigla velika prašina zbog najavljene promocije knjige o Luburiću, oglasio se monsinjor crkve u Karlovcu Antun Seve i rekao da do toga neće doći. Ona je naveo da je sa organizatorima navodno dogovarao promociju sasvim druge knjige i da je posle pisanja medija otkazao svaku dalju saradnju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading