"REFERENDUM JE MNOGO KOŠTAO, ZATO ĆE USPETI"

Autor: Tanjug

Svet

28.09.2018

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Referendum u Makedoniji, koji se održava u nedelju, proći će uspešno pre svega zato što su brojne političke snage iz celog sveta u njega mnogo uložile, a što se videlo po tome što su Skoplje redno posećivali nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski šef vlade Sebastijan Kurc, ministar odbrane SAD Džejms Matis i mnogi drugi. To ocenjuju analitičari, navodeći da je ipak mnogo važnije šta će se događati na političkoj sceni nakon nedeljnog glasanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Za sprovođenje dogovora o rešavanju spora o imenu s Grčkom potrebno je da se u skupštini Makedonije dvotrećinskom većinom izglasaju ustavne izmene. To neće ići glatko - kažu analitičari i dodaju da će interesantna biti i pozicija predsednika Đorđa Ivanova, koji je otvoreno i na sednici skupštine UN poručio kako ne podržava referendum.

On je optužio zapad predvođen Amerikom da mu je cilj da Makedoniju što pre uvuče u NATO, ne mareći što ta zemlja tako gubi suverenitet. Zbog tih reči su ga mnogi delegati u UN bojkotovali, te nisu želeli da do kraja saslušaju njegovo izlaganje.

Inače, prema poslednjim anketama oko 49 odsto građana Makedonije namerava da pruži podršku premijeru Zoranu Zaevu, odnosno da u nedelju zaokruži "da" na pitanje: "Da li ste za članstvo zemlje u EU i NATO prihvatanjem sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke".

Po tom sporazumu bi zemlja naših južnih suseda ubuduće trebalo da se zove Republika Severna Makedonija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading