BOJKOT MAKEDONSKOG PREDSEDNIKA: Ne izlazim na referendum, već sam glasao 1991. godine

Autor: Tanjug

Svet

23.09.2018

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je danas prilikom susreta s Objedinjenom makedonskom dijasporom u američkom gradu Detroitu da "30. septembra neće izaći da glasa" na referendumu o promeni imena zemlje u Severna Makedonija zato što je "glasao pre 27 godina, 8. septembra 1991. godine".

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Đorđe Ivanov

Tog dana pre 27 godina na referendumu je izglasana podrška tome da Makedonija postane "suverena i nezavisna, s pravom udruživanja sa nezavisnim državama Jugoslavije".

- Ja sam dva puta od građana dobijao poverenje da ne dozvolim promenu Ustava sa ciljem promene imena, da ne prihvatam ideje i predloge koji bi ugrozili makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonske nacije, makedonskog jezika i makedonskog modela suživota. Ne odstupam od tih mojih uverenja. Zato, 30. septembra neću izaći da glasam - saopštio je reči Ivanova njegov kabinet, prenosi MIA.

Navodi se da je Ivanov kazao da "u skladu sa članom 7, stavom 3 Zakona o referendumu, niko ne može da bude pozvan na odgovornost zbog glasanja, odnosno neglasanja na referendumu".

- Svaki građanin ima pravo da odluči kako će postupiti u vezi s ovim referendumom, da izađe i glasa, ili pak da ne izađe i bojkotuje. Što se mene tiče, ja sam već glasao. Glasao sam pre 27 godina, 8. septembra 1991 - poručio je makedonski predsednik.

Ivanov se nalazi u radnoj poseti SAD tokom koje će učestvovati na 73. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading