BOSNA PUCA PO ŠAVOVIMA: Bosanski lonac raspada će biti, ali ne krivicom Srba

Autor:

Svet

13.09.2018

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bosnu i Hercegovinu neće rasturiti Milorad Dodik i Srbi, kako to najčešće optužuju iz Sarajeva i Londona, već će ona pući po šavovima kada na izborima u oktobru pobede i u Predsedništvo BiH budu izabrani Željko Komšić i Denis Bećirović.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Bakir Izetbegović

Njih dvojica, kako upozoravaju analitičari, kandiduju se ispred Hrvata i Bošnjaka, a celu kampanju grade na izjavama mržnje protiv Srbije, Republike Srpske i posebno Aleksandra Vučića, kao i zalaganju da BiH bude potpuno unitarna država, bez ikakvih prava za entitete.

To će, kažu naši izvori i sagovornici, na kraju, kad pobede, dovesti do ofanzive za gušenje RS, što će neminovno toliko podići tenzije da bi BiH mogla bukvalno da eksplodira i rasparča se.

RepublikaFoto: Printskrin/N1
Denis Bećirović

KO JE ZA KOGA

Kako objašnjavaju sagovornici Srpskog telegrafa u Banjaluci, ali i u Mostaru i Sarajevu, Komšić i Bećirović se i ne trude da sakriju animozitet prema Srbima i njihovim interesima (pogledajte okvir). Kako se bliže oktobarski izbori, njihova retorika se pojačava, a na meti im je naročito Vučić.

- Iz redova Hrvata, u trci za člana Predsedništva BiH vodi Željko Komšić, najveći unitarista, za njega većinski glasaju muslimani, pa tek onda Hrvati. Da biraju samo Hrvati, pobedio bi Čović, za kojeg je većina Hrvata, ali muslimanski glasovi će omogućiti pobedu Komšiću - priča sagovornik našeg lista dobro upućen u politička zbivanja u BiH i dodaje da iz redova muslimana vodi Denis Bećirović, koji je celu kampanju bazirao na pljuvanju Vučića, Srbije i RS.

RepublikaFoto: Tanjug

Dodik bi imao pravo veta

Predsedništvo BiH je kolektivni šef države u Bosni i Hercegovini. Prema Ustavu BiH, Predsedništvo se sastoji od tri člana - predstavnika Bošnjaka, Hrvata i Srba (u trci za predstavnika Srba, gotovo je izvesno, pobediće Milorad Dodik). Njihov zajednički mandat traje četiri godine, s tim što se predsedavajući rotira svakih osam meseci, a odluke se donose konsenzusom, što znači da svaki od članova ima pravo veta.

Politički analitičar iz BiH Dževad Galijašević ocenjuje za Srpski telegraf da je jasno da Komšić i Bećirović žele unitarnu politiku u BiH.

- Oni vode klasičnu bošnjačku nacionalnu politiku, koja je sukobljena prvenstveno sa Srbima, pa onda i sa Evropom. Ponašaju se kao da ne znaju u kojoj zemlji žive i kao napaljeni fanatici koji ne znaju ni kakva je uloga samog Predsedništva BiH - izričit je Galijašević.

RepublikaFoto: Printskrin/N1
Željko Komšić

IGRANJE VATROM

On podseća i da muslimansko-hrvatska federacija, kako naziva ovaj dvojac, koliko god glasala po svome, ne može ništa učiniti jer član predsedništva RS ima pravo na veto. Tenzije, međutim, svakako će narasti do neslućenih i vrlo opasnih razmera.

Na tenzije upozorava i politički analitičar Dejan Vuk Stanković, koji ipak ima nešto drugačije viđenje cele situacije kada je u pitanju Komšić.

- Komšić je jednom uspeo, ali je teško verovati da u sadašnjim okolnostima velikih napetosti između tri naroda postoji velika šansa da se ponovo vrati - smatra Stanković.

Ovo su samo neke od izjava mržnje Komšića i Bećirovića

KOMŠIĆ: Usaglašavanje nastavnih planova i programa za nacionalne predmete u školama RS i Srbije još jedan je perfidni pokušaj Srbije i Aleksandra Vučića i domaćih separatista da izvrše teritorijalno zaokruživanje propale ideje "velike Srbije".

BEĆIROVIĆ: Javno deljenje secesionističkog stava Milorada Dodika pokazuje da Vučić može da dlaku i menja, ali ćud očito ne. Vučić neposredno osporava suverenitet i celovitost BiH i vređa sve njene građane.

BEĆIROVIĆ: Pre nekoliko dana na teritoriji suverene države BiH Aleksandar Vučić poručio je: "Živela Republika Srpska, živela Srbija! Mi poštujemo integritet BiH, ali volimo RS, nikad to nismo krili." Zbog ovakvih stavova Vučiću javno poručujem: "Živeo Sandžak, živela država BiH! Poštujem integritet Srbije, ali volim Sandžak, nikad to nisam krio, a sve draža mi je i autonomija Vojvodine."

KOMŠIĆ: Jasno je da Vučić pokušava da prisvoji teritoriju BiH.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading