NOVA TRAMPOVA PORUKA: Dodik nije naš neprijatelj!

Autor: M. L.

Svet

03.09.2018

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedan preokret na pomolu (ili se možda već odvija). Republika Srpska i Milorad Dodik konačno su dobili razumevanje američkih vlasti! Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer poručio je da Vašington uvažava RS, njenu ulogu i ustavni kapacitet u okviru BiH. Što je možda i važnije, jedan od glavnih ljudi u Vašingtonu koji se bave Balkanom i službenik Stejt departmenta koji je nasledio ozloglašenog Brajana Hojta Jija poručio je da su potpuno netačne teze da su SAD neprijateljski nastrojene prema Srpskoj.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Palmer je ovo izjavio tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom, na forumu u Dubrovniku, čime je, kako ocenjuju analitičari, potvrdio promenu politike SAD i Donalda Trampa prema Srbiji i Republici Srpskoj.

Metju Palmer: Vašington uvažava RS, njenu ulogu i ustavni kapacitet

- Kao predstavnik RS u Savetu ministara BiH smatram da Srpska može biti potpuno mirna sa ovakvim stavovima američke administracije, na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom - istakao je Crnadak nakon sastanka sa Palmerom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Geopolitički analitičar iz BiH Dževad Galijašević kaže za Srpski telegraf da nije iznenađen Palmerovom izjavom, imajući u vidu da ona odgovara politici koju Tramp sada vodi.

- Palmer pripada staroj administraciji i sigurno nije lično promenio stav prema RS, ali mora svoju politiku da prilagodi Trampovoj. Još su snažni Klintonovi i Obamini ostaci, skloni su pritiscima i ucenama. Zna se da su oni antisrpski orijentisani, pa se ne može reći da se američka administracija potpuno promenila, međutim, vidljivo je drugačija od dolaska Trampa. S njegove strane stiže razumevanje za RS i Srbiju - ocenjuje Galijašević. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading