PRELIMINARNE PROCENE: Evo koliko će koštati referendum u Makedoniji

Autor: Tanjug

Svet

22.08.2018

22:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonska vlada zatražila je danas od Ministarstva finansija da pripremi nacrt odluke kojom će iz tekuće budžetske rezerve biti izdvojeno 80 miliona denara za referendumsku kampanju o sporazumu sa Grčkom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Sredstva će biti preneta na poseban račun parlamenta, a novac koji ne bude utrošen u kampanji biće vraćena u budžet, saopštila je vlada.

Procenjuje se da u kampanji može biti potrošeno do 1,3 miliona evra. Inače, tokom sastanka predsednika parlamenta Taljata Džaferija sa šefovima poslaničkih gupa, kojem nisu prisustvovali predstavnici najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, zaključeno je da svim poslanicima treba dati priliku da javno izraze svoj stav o referendumu.

To, kako je navedeno, znači da je predviđeno da sredstva dobiju poslanici koji su "za", oni koji su "protiv", kao i oni koji su za bojkot.

Izdvojeni iznos sredstava biće distribuiran na sve poslanike, kojih je ukupno 120, prenela je televizija Telma.

Ukoliko neko ne bude učestvovao u kampanji "njegov" deo ostaje u budžetu. Procenjuje se da je u ovom trenutku najmanje 70 poslanika "za" izlazak na referendum i referendumsko pitanje.

Ostatak, uglavnom čine poslanici opozicione VMRO DPMNE, koji se još nisu izjasnili kako će se odrediti prema referendumskom pitanju i referendumu uopšte.

Poslanik Panćo Minov iz stranke GROM, koja je deo opozicione koalicije, kaže da bi trebalo voditi kampanju, ali da građanima treba dati slobodu da sami odluče kako će se izjasniti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading