BAKIRE, KO TE JE ŠTA PITAO?! Izetbegović: Kosovo i RS nisu u vezi

Autor: Tanjug

Svet

12.08.2018

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da ne postoje argumenti po kojima se pitanje rešavanja statusa Kosova može dovesti u vezu sa statusom Republike Srpske.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tek da nešto kaže: Bakir Izetbegović

- Ne postoje ni pravni, ni istorijski, ni moralni argumenti po kojima se rešvanje odnosa Srbije i Kosova može povezivati sa BiH i njenim entitetom RS. Status BiH i njenih entiteta je rešen Dejtonskim mirovnim sporazumom - rekao je on u intervjuu za portal Faktor.ba.

Teza po kojoj bi gubitak Kosova Srbi trebalo da kompenzuju spajanjem Srbije i RS, kako kaže Izetbegović, prisutna je odavno, a sada je intenzivirana jer su intenzivirane i aktivnosti na konačnom rešenju odnosa Srbije i Kosova.

- I ova priča ima dve dimenzije, dva dometa. Jedan je kratkoročni - uplašiti međunarodnu zajednicu novom destabilizacijom BiH i Balkana i time ishoditi povoljnije rešenje za Srbiju po pitanju Kosova - kaže Izetbegović. 

Drugi je, dodaje, dugoročni - "pojačavati tezu da Srbi nakon gubitka Kninske krajine i Kosova nešto moraju dobiti za uzvrat, i čekati povoljne istorijske okolnosti da se to realizuje - slabljenje Evropske unije, slabljenje NATO-a, okretanje Srbije Rusiji".

Na konstataciju novinara da lider RS Milorad Dodik često daje uvredljive i secesionističke izjave u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i pitanje kakva je to poruka, Izetbegović kaže da je ona loša i destabilizirajuća za odnose BiH i Srbije.

- Srbijanski lideri vode tu dvostruku politiku, lepe reči za BiH, ali i lepe reči za one koji su protiv BiH, podrška procesu pomirenja Srba i Bošnjaka, ali i podrška onima koji vređaju Bošnjake, i tako u krug - naveo je on.


Izetbegović je rekao i da Dodiku trebaju sukobi kako bi dokazao da je zajednički život u BiH nemoguć.

- Pravi odgovor je amortizovanje takve politike, izbjegavanje i smirivanje kriza. Dok Dodik vređa Bošnjake, mi se apelacijama Ustavnom sudu borimo za prava Srba u kantonima u kojima dominira HDZ. Kad on zavadi, mi pomirujemo, kad on dokazuje da BiH ne može funkcionisati, da nam ništa ne ide, mi dokazujemo da može - rekao je Izetbegović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading