STRAŠNE PROGNOZE STRUČNJAKA: Jadran će potopiti pola Hrvatske, a za SVETI STEFAN se sprema ova POŠAST!

Autor:

Svet

11.08.2018

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema istraživanju američke nacionalne akademije nauka, nivo mora bi mogao da poraste i do 9,9 metara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Od luksuza Svetg Stefana ostće samo dugmići

Ujedinjene nacije su nedavno objavile izveštaj o zagađenju atmosfere, po kojem bi, kako trenutno stvari stoje čak i prema najoptimističnijim predviđanjima, svet do 2100. godine mogao biti topliji za najmanje tri stepena Celzijusa. 

S druge strane, kako je objavila američka nacionalna akademija nauka, zbog povećanja temperature doći će i do porasta nivoa mora za 4,3 do 9,9 metra, a hrvatski mediji su se pozabavili time kako bi u tom slučaju izgledala njihova obala.

RepublikaFoto: Republika
Dubrovnik

Kako se navodi, samo u slučaju porasta od jednog ili dva metra, "sve rive na Jadranu bile bi poplavljene, a u slučaju porasta nivoa mora za četiri metra i gotovo svako staro gradsko jezgro".

- U slučaju podizanja nivoa mora od devet metara, Trogir bi postao atrakcija za ronioce, kao i Dioklecijanova palata, Poljud... Nestalo bi pola Makarske. More bi prodrlo i do pola puta do Mostara, nastradala bi i mnoga ostrva. U Dubrovniku bi veći deo starog grada bio pod vodom, nastradali bi Cavtat i Kupari, dok bi Zadar praktično nestao. Česte bi bile i uraganske oluje u tim uslovima, a ušća jadranskih reka bi se pretvorila u mrtve zalive - navodi između ostalog portal express.hr.

Sveti Stefan ispod vode

Ukoliko dođe do porasta nivoa Jadranskog mora, bila bi ugroženo i Crnogorsko primorje. S obzirom na to da prognoze predviđaju rast i do gotovo deset metara, na udaru bi se našli svi gradovi od Herceg Novog do Kotora, Budve... Dok bi luksuzno naselje Sveti Stefan ostalo ispod vode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading