SRBINU IŠČUPALI FIKSATOR IZ RUKE, NIJE IMAO DA PLATI: Kraljevčanin inficiran zbog nemara

Autor: J. D. J.

Svet

09.07.2018

18:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorci umalo osakatili Srbina! Radenko Stevanović (60) iz sela Samaila kod Kraljeva umalo je ostao bez ruke pošto je zadobio otvoreni prelom lakta, a osoblje crnogorskog kliničkog centra ga je u Srbiju vratilo sa teškom infekcijom.

Foto: Privatna arhiva
Radenko prošao kao bos po trnju

Stevanović je privremeno bio zaposlen u Nikšiću u septembru 2017, kada je tokom rada pao sa velike visine i polomio tri rebra, karličnu kost i zadobio otvoreni prelom desne nadlaktice. Zbrinut je na Ortopedsko-traumatološkoj klinici u Podgorici, gde mu je ugrađen spoljašnji fiksator. Međutim, prava muka za Radenka počinje kada su mu saopštili da za to mora da plati 1.200 evra.

- Nisam imao međunarodnu polisu osiguranja, ali sam računao da sa Crnom Gorom imamo potpisan sporazum o socijalnom osiguranju i da me lečenje neće koštati. Tražio sam da nastavim lečenje u Srbiji, a ni oni navodno ne bi mogli da me zadrže duže od sedam dana. Rečeno mi je da moram da platim te neke fiksatore jer njih u Srbiji ne vraćaju. Nisam imao to da platim, a oni mi rekli da sa njima neću izaći i skinuli su ih tako naživo, bez anestezije. To su bili šrafovi zavijeni u kosti i, kad su skidali, to je bolelo bože sačuvaj - priča Stevanović.

Doktori u Kliničkom centru u Podgorici Kraljevčaninu stavili fiksator na otvoreni prelom, pa skinuli kad su čuli da nema da plati 1.200 evra

Pacijent je time, prema oceni kraljevačkih lekara, izložen velikoj opasnosti zbog mogućih komplikacija i infekcija, a ona se u Radenkovom slučaju obistinila.

- Zaradio sam infekciju koja je, na svu sreću, izlečena, a posle toga sam naknadno operisan. Nije mi jasno da naša braća Crnogorci tako rade - gnevan je Stevanović, koji već 10 meseci svake sedmice ide na kontrolu ili previjanje.

Ortoped Branko Sbutega kaže da je procedura postavljanja fiksatora problematična sama po sebi.

- Teško je govoriti bez dokumentacije, možda je infekcija nastala prilikom postavljanja fiksatora, to je jako osetljivo - kaže Sbutega.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Iz RFZO poručuju da je Stevanović imao pravo na odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i apeluju na građane da sa sobom nose potvrdu da su osigurani.

- Svi osiguranici RFZO pre polaska na put trebalo bi obavezno da pribave potvrdu o osiguranju sa kojom, bez obzira na to da li naša zemlja ima konvenciju ili bilateralne sporazume sklopljene sa tom drugom zemljom, imaju pravo na pružanje kompletne zdravstvene zaštite u zemlji u koju putuju - navode u fondu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading