DODIK DANAS U HILANDARU: Vlada Republike Srpske dala pomoć 100.000 KM!

Autor: Republika

Svet

30.06.2018

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, posetiće danas manastir Hilandar na Svetoj Gori, najavljeno je iz kabineta predsednika Srpske.

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik

Vlada Republike Srpske uplatila je juče 100.000 KM (oko 51.000 evra) pomoći Hilandaru, za saniranje štete koju je ovaj manastir pretrpeo usled snažnog nevremena prethodnih dana.

Hilandar, koji je osnovan u 12. veku, predstavlja jedno od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti, u kome je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka.

Na ruševinama starijeg manastira 1198. godine osnovali su ga monasi izuzetnog ugleda, bivši veliki župan Stefan Nemanja i njegov najmlađi sin Rastko, koji su stvorili samostalnu srednjovekovnu državu i autokefalnu Srpsku crkvu.

U dugoj istoriji Srbije, njegovi monasi su igrali značajnu ulogu, jer su bliske veze njihovog manastira sa matičnom zemljom ostale trajne, piše RTRS.

Sveta carska srpska lavra Hilandar je i danas važno mesto hodočašća i predstavlja najbogatiju riznicu i arhiv srednjovekovnog nasleđa srpskog naroda. Manastir je bez prekida nastanjen od 12. veka i danas broji više od 50 monaha.

U snažnom nevremenu koje je zahvatilo Grčku 26. juna manastir Hilandar nije bio ugrožen, niti oštećen.

Usled obilnih padavina koje su trajale nekoliko časova, na manastirskom imanju nastali su veliki bujični potoci. Posebno je nabujao hilandarski potok koji je veći deo godine potpuno suv. Voda se razlila na više mesta i na kratko prekinula put do mora, koje je udaljeno oko 2,5 kilometara od manastira.

Na tom potezu nalaze se Pirg kralja Milutina iz 14. veka, ekonomija, vinograd, vinarija i stari Manastir Svetog Vasilija, koji nisu pretrpeli nikakvu štetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading