NOVI NAZIV NEPRIZNATE MAKEDONSKE CRKVE: Skoplje otima vernike SPC u Makedonija!

Svet

12.06.2018

20:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ohridska arhiepiskopija Srpske pravoslavne crkve najverovatnije će prestati da postoji kada bude priznat novi naziv Ohridska arhiepiskopija Severne Makedonije. Naime, Sabor SPC ni na koji način ne može da utiče na preimenovanje makedonske crkve, tvrde verski stručnjaci.

RepublikaFoto: youtube.com/snimiodvozduh makedonija
Crkva svetog Jovana na Ohridu

Inače, danas je pao dogovor između grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i makedonskog Zorana Zaeva da Republika Severna Makedonija bude novo ime bivše jugoslovenske republike. Ova promena naziva države povlači i promenu naziva Makedonske pravoslavne crkve (MPC), koju pod ovim imenom Grci ne priznaju. Iz Sinoda MPC su saopštili da je od Vaseljenske patrijaršije traženo da se reši status te crkve pod imenom Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija. Međutim, još od 1967. u Makedoniji se nalazi Ohridska arhiepiskopija SPC.

NISU PRIZNATI

- Ako bi "nova" Ohridska arhiepiskopija dobila nezavisnost, SPC bi na neki način izgubila svoju crkvu u susednoj državi. Ipak, Ohrid je u Makedoniji i logično je da njihova crkva nosi ovaj naziv. Međutim, koje god ime da uzmu i dalje nisu priznati od Sabora pravoslavnih crkava. S druge strane, Ohridska arhiepiskopija SPC je to samo na papiru jer oni imaju potpunu nezavisnost i ni po čemu ne zavise od našeg sabora, patrijarha i slično - objašnjava Draško Đenović, verski analitičar.

On ističe i da je bivši episkop MPC Jovan Gradičevski prelaskom u Ohridsku arhiepiskopiju postao arhiepiskop.

- Ako bi se Ohridska arhiepiskopija SPC pripojila ovoj novoj makedonskoj, Gradičevski bi se samo vratio na staro mesto. Dalje je političko pitanje ko bi bio na čelu te crkve. Inače, Ohridska arhiepiskopija SPC prisustvuje Saboru SPC, ali dolaze kao gosti. Nikada ne glasaju jer odbijaju da učestvuju - naglašava Đenović.

SPC SE PRIPAJA

Protojerej-stavrofor SPC Dimitrije Kalezić kaže da će se Ohridska arhiepiskopija SPC najverovatnije pripojiti novoj crkvi.

- To mora da odobri Sabor svih pravoslavnih crkava. Ako bi im se pripojila, zapravo bi se vratila korenima. Naša crkva, sama po sebi, tu se ništa ne pita niti može bilo šta da zabrani - kaže Kalezić.

On ističe da će u najvećem problemu biti Srbi koji žive u Makedoniji, koji odlaze u našu crkvu, jer ako dođe do pripajanja, biće primorani da se mole u makedonskoj bogomolji.

Inače, Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija (MPC-OA) verska je organizacija nekanonskog pravoslavlja u Makedoniji. Nastala je nekanonskim odvajanjem od Srpske pravoslavne crkve 1967.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
dragi35

17.06.2019 00:49

A kako je nastala SPC?