ŠEŠELJEV SLOVENAČKI PAJTOS UTERUJE STRAH U KOSTI EU

Autor: G. M - Č. L

Svet

04.06.2018

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezultati nedeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji još jedna su u nizu rana koja se otvorila u Evropskoj uniji (EU) s obzirom na to da je na njima najveći uspeh zabeležio desničarski SDS bivšeg premijera Janeza Janše, a mogućnost da uđe u parlament je dobila i Slovenačka nacionalna stranka Zmaga Jelinčića Plemenitog.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Savez SRS i SNS: Vojislav Šešelj i Zmago Jelinčić Plemeniti

Reč je o čoveku radikalne desničarske orijentacije i bliskog saradnika šefa SRS Vojislava Šešelja, koji je za Srpski telegraf prokomentarisao novonastalu situaciju na slovenačkoj političkoj sceni i poručio kako će Jelinčić pomrsiti konce evrofanaticima u bivšoj jugoslovenskoj republici.

- Njegova partija će sigurno biti noćna mora za EU jer je Zmago kao i Janša evroskeptik. U pitanju je jedan ozbiljan čovek, plemićke krvi, što se vidi iz njegovog imena - tradicija je kod Slovenaca da uz ime dodaju pridev plemeniti ako su takvog roda. Zmago je nacionalista i panslavista. O ideji panslavizma mi smo već govorili kada smo pre dve godine potpisali Povelju o strateškom partnerstvu - rekao je Šešelj aludirajući na sporazum SRS i Slovenačke nacionalne stranke sastavljen u Beogradu 2016.

Šešelj: Partija Zmaga Jelinčića će pomrsiti konce evrofanaticima u Sloveniji

Kako je naglasio, tom prilikom je sa Jelinčićem razgovarao i o razgraničenju dve države, na način da granica ide etničkom linijom.

- Slovenija i Srbija se graniče preko okupiranih teritorija Hrvatske. Gde god se govori štokavski tu su srpske teritorije, a slovenačke su tamo gde se priča kajkavskim dijalektom. Potpisali smo tu povelju da zajednički nastupamo u razgraničenju na taj način - istakao je Šešelj, podsetivši da je Jelinčićeva stranka nakon izbora dobila mogućnost da sa četiri poslanika učestvuje u radu slovenačkog parlamenta.

4 mesta u slovenačkom parlamentu dobila Jelinčićeva stranka

To je, inače, samo još jedan u nizu problema za EU koji je nastao u Sloveniji nakon što je na nedeljnom glasanju čak devet stranaka prešlo cenzus.

Kako se očekuje, to će umnogome komplikovati pregovore za sastavljanje stabilne koalicije po želji Brisela, a osim toga, problem je i ako je sastavi desničar i evroskeptik Janša.

Njemu je juče predsednik Borut Pahor poverio mandat, istakavši da poštuje volju naroda s obzirom na to da ja Janšin SDS osvojio 25 odsto podrške.

Povodom situacije u Sloveniji juče se oglasio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker istakavši da se nada da će nova slovenačka vlada raditi na izgradnji jače EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
srpskisoko

05.06.2018 20:36

Slovenacki PEN klub se i borio da se Vojislava Seselja puste iz zatvora. Seselj je direktno iz zatvora nakon pustanja na slobodu stigao u Sloveniju gde je bio gost Stanetu Trbovcu kojem je dao prvi intervju za nedeljnik u novinarskoj kuci Delo. Logicno je da je odabrao prijatelja u Jelincicu. Obojica su danas politicari na rubu, sa malim procentom glasaca i bez posebnog uticaja na vlast.