Jugoslovenski zločinci Perković i Mustač služiće doživotnu u HRVATSKOJ!

Autor: Tanjug

Svet

29.05.2018

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši šefovi jugoslovenske i hrvatske tajne službe, Josip Perković i Zdravko Mustač, kojima je najviša nemačka pravosudna instanca potvrdila kaznu doživotnog zatvora za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Ðurekovića 1983. kod Minhena, služiće kaznu u Hrvatskoj.

Foto: Tanjug/AP
Zdravko Mustač (levo) i Josip Perković na suđenju

To je potvrdio advokat porodice Ðureković, Siniša Pavlović, podsetivši da su Perković i Mustač izručeni svojevremeno Nemačkoj, gde im je suđeno, pod uslovom da nekon pravosnažnosti presude budu vraćeni u Hrvatsku na izdržavanje kazne.

- To je detalj koji su svi zaboravili - rekao je Pavlović za HINU.

Ponovio je da su hrvatski sudovi tokom donošenja odluke o predaji obojicu osumnjičenih pitali žele li da se nakon eventualnog izricanja presude vrate u Hrvatsku, na šta su oni odgovorili potvrdno i pod tim uslovom su izručeni Nemačkoj.

Perković (73) i Mustač (76) pravosnažno su osuđeni na doživotni zatvor za političko ubistvo, a tu presudu je potvrdio najviši nemački sud, čije sudije su ocenile, kako proizlazi iz obrazloženja presude, da nisu utvrđene nikakve povrede prava na pošteno suđenje, kao ni da sud u Minhenu nije počinio bilo koje druge povrede zakona na štetu osuđenika.

35 godina od ubistva

- Nakon skoro 35 godina od ubistva, završilo je onako kako je jedino moglo da završi. Potvrđenim doživotnim kaznama i za Mustača i za Perkovića. Nažalost, suđenje se odvijalo i presuđeno je u Nemačkoj, a ne u Hrvatskoj. Samo se treba nadati da smo iz te priče nešto konačno naučili - izjavio je advokat porodice, nakon što je stigla informacija o pravosnažnosti presude.

Anto Nobilo, koji je u ovom postupku bio odbrana Perkoviću, najavio je da će uputiti tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Josip Perković

On je potvrdio da su svi redovni pravni lekovi sada iscrpljeni tako da Perkovića i Mustača bez odlaganja čeka izdržavanje kazne.

Obojica su tokom suđenja, od 2014. do 2016., bili u minhenskom istražnom zatvoru Stadelheim, a u međuvremenu su prebačeni u zatvor u Straubingu, stotinak kilometara udaljenom od glavnog grada Bavarske.

Mogu da se odreknu izručenja

Sada ih Nemačka mora izručiti Hrvatskoj na odsluženje kazne, osim ako se oni sami izričito ne odreknu tog prava, što je malo verovatno, piše zagrebački Jutarnji list.

Kazna doživotnog zatvora u Nemačkoj zapravo znači odsluženje minimalno 15 godina zatvora. Tek nakon 15 godina osuđenik ima pravo da zatraži uslovno puštanje.

S druge strane, dolazak minhenskih osuđenika na odsluženje kazne u Hrvatsku za njih bi moglo značiti da u najpovoljnijoj varijanti obojica izađu na uslovnu slobodu već za nešto više od tri godine.

Treba, međutim, sačekati i videti kako se nemačka kazna doživotnog zatvora "prevesti" u Hrvatskoj, gde kao takva ona ne postoji.

Hrvatskim zakonom, naime, predviđena je kazna od 40 godina zatvora, ali je u vreme počinjenja dela bila zaprećena kazna od 15 godina zatvora.

Ako bi nadležni hrvatski sud uzeo za osuđenike najpovoljniji zakon, te ih u postupku priznanja kazne osudio na 15 godina, Perković i Mustač mogli bi, po hrvatskom pravu, zatražiti uslovnu slobodu već nakon izdržane polovine kazne, Perković sredinom 2021., a Mustač krajem iste godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading