SNABDEVAČ "zemunskog klana" na slobodi! Crna Gora mora da mu vrati imovinu!

Autor: novosti.rs

Svet

05.05.2018

20:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Safet Kalić (47), koga su policije u regionu označile kao jednog od najvećih narko-dilera na Balkanu i "ekskluzivnim" snabdevačem "zemunskog klana", posle zatvorske kazne koju je od oktobra 2014. izdržavao u Ahenu u Nemačkoj, zbog šverca droge, stigao je iznenada u rodno Rožaje, svoju pravu poslovnu imperiju.

RepublikaFoto: youtube.com/ Vijesti Online
Safet Kalić je oslobođen nekih optužbi koje su mu se stavljale na teret

Mnogobrojna preduzeća, mnoge nekretnine u ovom gradu, ali i na Svetom Stefanu, u Ulcinju, Podgorici, novac i akcije u raznim firmama, bili su privremeno zaplenjeni i njima je "gazdovala" država. U međuvremenu, Safet, njegov brat Mersudin, koji je u Nemačkoj robijao zbog šverca narkotika, i Safetova supruga Amina Kalić u Crnoj Gori su pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje novca.

Reč je o 7,7 miliona evra koji su, kako je bilo navedeno u optužnici, stavljeni u platni promet, bez obzira na to što su optuženi znali da je pribavljen krivičnim delom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Za razliku od supruge i brata, Kalić nije robijao u Crnoj Gori, jer je pobegao iz Rožaja pre akcije hapšenja, ali je priveden na aerodromu u Beču u oktobru 2014, dan pred izricanje presude u Višem sudu u Bijelom Polju.Sada će Crna Gora, kako se spekuliše, morati da vrati imovinu Kalićima, vrednu nekoliko miliona evra, ali i da nadoknadi izgubljenu dobit firmama. Mnogi se pitaju i šta će biti sa "hamerom" Kalića kojim su pripadnici SAJ po Podgorici 2015. jurili pripadnike opozicije posle razbijanja protestnog mitinga.

Po zahtevu Europola, Austrija je Kalića izručila Nemačkoj, koja ga je tražila zbog šverca velike količine heroina. Spekulisalo se da mu je nuđena nagodba od sedam godina zatvora, uz plaćanje kaucije od 600.000 evra, ali je nedugo posle hapšenja saopšteno da je osuđen na četvorogodišnju robiju. Njegov povratak se očekivao za oko pola godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading