VESLI KLARK PRIZNAO DA SE PLAŠI RUSA: Amerika mora da ojača poziciju na Balkanu!

Autor: avaz.ba

Svet

27.04.2018

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši komandant NATO Vesli Klark rekao je da je uticaj Rusije na Balkanu opasno porastao i objašnjava šta treba uraditi kako bi se on suzbio.

Vesli Klark

- Nema sumnje da Rusija pokušava da poveća svoj uticaj u regionu. Oni su to uvek želeli!  - rekao je Klark za Avaz.ba.

On je to obazložio prisećajući se jednog razgovora u Moskvi,tokom priprema konferencije u Dejtonu 1995. godine, kada mu je  ruski generalpukovnik rekao "Vi Amerikanci, dolazite u naš deo Evrope".

Klark tvrdi da je to uvek bio ruski stav – "to su naše zemlje, to je naše". Rusija je uvek smatrala Balkan i istok Evrope – svojima, ocenio je Klark i dodao da sada žele celu tu oblast da vrate pod svoje okrilje.  

Balkan u predratnom stanju

Klark je nedavno objavio tekst u "Vašington Postu", u kom je napisao da je Balkan u predratnom stanju i da EU i SAD moraju hitno da deluju.

- SAD moraju da budu više angažovane i snažnije da podrže aktivnosti EU. Unija, pak, mora insistirati na razumnim standardima koje treba, naprimer, da ispunjavaju sva tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine. Građani BiH moraju biti sigurni da neće doći do raspada države, da se nijedan njen deo neće otcepiti.

Amerikanci da investiraju u Bosni

Klark je rekao i da SAD treba da se vrate na neke ranije pozicije, kada je bio vidljiv snažniji angažman, dodajući da treba ohrabriti američke biznismene da investiraju ne samo u BiH već i u celi jugoistok Evrope. 

- Kada je BiH u pitanju, upravo tu treba što više investirati, otvoriti nova radna mesta, perspektivne fabrike, praviti dobre proizvode, kako bi ljudi mogli da počnu da se vraćaju u svoju domovinu, a ne, kako je ocenIo, da masovno idu iz nje.

Klark, koji ima privatnu firmu, ipak ne vidi sebe kao jednog od investitora u BiH.

- Moja firma ne radi investicije. Ali, smo spremni da pomognemo - rekao je bivši NATO general.

Bosna da uđe u EU i NATO

Klark je na kraju ipak rekao da misli da BiH treba da postane deo EU, ali i da na kraju uđe u NATO.

- Mislim da u BiH treba da radimo na dva polja: iznutra, ali i u Srbiji. Ta država treba da postane deo EU, a voleo bih i da, na kraju, uđu u NATO - rekao je Klark. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading