POSLEDNJI DON MILO ĐUKANOVIĆ: Vladaću Crnom Gorom dok sam živ

Autor:

Svet

13.04.2018

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo je onih koji sumnjaju u pobedu Mila Ðukanovića (56) na predsedničkim izborima koji se u nedelju održavaju u Crnoj Gori, što je potvrdio i je i on potvrdio izjavom da namerava da vlada zemljom dok je živ.

Viđu ove miševe: Milo Đukanović

Čim je prihvatio kandidaturu i započeo kampanju iz rodnog Nikšića, bilo je očito da je favorit koji nije krio da računa na pobedu već u prvom krugu. A ako se to zaista i dogodi, biće to treći po redu Milov povratak na vlast.

Prvi put je odstupio nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore, potom je seo u fotelju premijera, a svi su znali zbog čega - da bi tako imao imunitet za optužnicu najavljenu iz Italije o njegovoj umešanosti u šverc cigareta. Mesto premijera je napustio 2016, da bi se, kako je tada tvrdio, "bavio biznisom" i posvetio vođenju svoje stranke - Demokratske partije socijalista (DPS).

1.214 biračkih mesta biće otvoreno u nedelju od 7 do 20 sati

U aktuelnoj kampanji ponašao se kao riba u vodi. Sve mu je išlo naruku. Crnu Goru je zahvatio novi talas nasilja, obračuni kriminalaca, sačekuše, bombaški napadi, ubistva... Milo je tu bio "svoj na svome" i nije se libio da "objasni" biračima o čemu se radi.

Okrenuo Slobi leđa 1996.
- Milo Đukanović je rođen 15. februara 1962.
- karijeru je počeo kao komunistički omladinac uz pomoć oca, koji je bio istaknuti crnogorski politički funkcioner
- pet puta je bio premijer, a jednom predsednik Crne Gore
- prvi put je za premijera izabran 1991, kada je imao samo 29 godina, i time je postao najmlađi šef vlade u istoriji u tom trenutku
- osnivač je Demokratske partije socijalista (DPS) 1991, prvobitno crnogorskog ogranka Komunističke partije Jugoslavije (KPJ)
- bio je blizak saradnik Slobodana Miloševića, a 1996. okrenuo se protiv njega u korist crnogorske nezavisnosti

- Imamo problem, ne samo u Crnoj Gori, a to je posledica delovanja organizovanog kriminala, veoma dobro udruženog, makar u regionu... Ne pribavljam alibi za državne organe i politiku Crne Gore, već je potrebno problem sagledati ozbiljno. Imamo pomahnitao problem sukoba kriminalnih klanova. Država mora da pokaže snagu i odlučnost da spreči takvo divljanje i taj problem saseče - grmeo je Milo sa TV ekrana, isti onaj Milo, koji je, ne samo po tvrdnjama opozicije, svojom dugotrajnom vladavinom upravo proizveo takvo stanje i s pravom čak i u svetskim medijima dobio nadimak don.

532.599 građana u Crnoj Gori ima pravo glasa

Đukanović obećava da će država biti jača od mafije, opoziciju ocenjuje kao antidržavnu i spremnu da Crnu Goru vrati na "balkanske stranputice" i ugrozi njen evropski put, građane uverava da će s njim na čelu imati bolji život, kao i da će prosečna plata, koja sada iznosi oko 500 evra, biti daleko veća.

Analitičari kažu da on može da računa na nekih 180.000 glasova (zajedno sa strankama nacionalnih manjina, koje su mu dale podršku).

Podsetimo, nedeljni izbori biće treći od sticanja nezavisnosti Crne Gore 2006, a sedmi od uvođenja višepartijskog sistema 1990. Predsednici su dosad bili Filip Vujanović, i to u tri mandata, Momir Bulatović u dva mandata i Milo Đukanović u jednom.

Oni izlaze Milu na crtu

Draginja Vuksanović, Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP)

- traži brži put ka EU

- iako je glasala za ulazak u NATO, ona tvrdi da razume i one koji se tome protive

7,9 odsto podrške

Hazbija Kalač, Pravda i pomirenje

- zalaže se za nastavak evroatlantskog integrisanja

- "Približavanjem evropskim vrednostima rešavamo naše goruće probleme"

0,8 odsto podrške

Marko Milačić, Prava Crna Gora

Foto: youtube.com/Marko Milacici

- protivi se članstvu u EU i NATO

- "Našem narodu je napravljena ogromna nepravda jer je 84 odsto građana za referendum o ulasku u NATO, a on se nije dogodio. Svaki atom svoje snage bih uložio u preispitivanje te odluke"

2,9 odsto podrške

Dobrilo Dedeić, Srpska lista

- smatra da je EU barjaktar Amerike protiv Rusije, koja je pak prijatelj Crne Gore

- "Onaj ko želi korektan odnos s Rusijom ne može da insistira na članstvu EU. Potrebna je distanca i iz tog razloga bi trebalo prekinuti pregovore sa EU"

Foto: youtube.com/otpornik

Mladen Bojanić, Demokratski front, Demokrate, Socijalistička narodna partija i Građanski pokret URA

- predsednički kandidat većeg dela opozicije želi Đukanovića da pošalje u prošlost

- "Đukanović gura Crnu Goru u fašizam. Nećemo mu to dozvoliti. CG je podeljena po svim šavovima, verski, nacionalno, politički. Na tome Đukanović vlada svih ovih godina"

35,5 odsto podrške

Vasilije Miličković, Građanska akcija i Partija penzionera, invalida i restitucije

- jedini je kandidat na izborima koji smatra da spoljna politika nema prioritet

- "EU je nastala kao nužda da se suprotstavi velikim silama - Rusiji i Americi. I danas smo u Evropi, samo nam trebaju čestiti i moralni ljudi na vrhu države"

Kontroverze o Đukanoviću
- protiv njega se vodila istraga zbog šverca cigareta vrednog milijarde, ali nikada zbog toga nije odgovarao
- postojale su osnove za tužbu da je sarađivao s mafijama Sakra korona unita i Kamora
- povezivan je s ubistvom urednika hrvatskog nedeljnika Nacional Ive Pukanića
- procenjeno je da je jedan od najbogatijih svetskih lidera, sa više od 14 miliona dolara bogatstva, međutim, on je to uvek negirao
- govorilo se da nosi sat od 100.000 evra i da ima vikendice čak i u Dubaiju
- Đukanovićeva porodica jedan je od najbogatijih svetskih vladajućih klanova, pa je tako njegov sestrić Edin, inače kao student, kupio stan na Menhetnu za 900.000 dolara
- satiričnu nagradu Osoba godine u organizovanom kriminalu dobio je 2015.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading