OTVORENA PRVA HIDŽAB PLAŽA U ULCINJU: Namenjena isključivo ženama muslimanske veroispovesti

Autor:

Svet

23.06.2024

22:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plaža funkcioniše kao zatvoreni prostor sa 10 do 20 ležaljki

OTVORENA PRVA HIDŽAB PLAŽA U ULCINJU: Namenjena isključivo ženama muslimanske veroispovesti

Foto: Shutterstock

U Ulcinju je nedavno otvorena prva plaža koja je namenjena isključivo ženama muslimanske veroispovesti koje nose hidžab.

Ova plaža funkcioniše kao zatvoreni prostor sa 10 do 20 ležaljki, i pristup drugim osobama je strogo zabranjen, prenosi RTCG.

Ova inicijativa je osmišljena kako bi ženama koje nose hidžab pružila sigurno i privatno okruženje za uživanje u letnjim danima, bez obzira na njihovu veroispovest.

 

Šta je hidžab?

Hidžab je izraz koji se odnosi na vrstu odeće koju neke muslimanske žene nose kao deo svoje verske prakse i kulturnih običaja. U suštini, hidžab predstavlja pokrivalicu za glavu i telo, koja može varirati u dizajnu, boji i materijalu u zavisnosti od regionalnih i kulturnih tradicija, kao i ličnih preferencija žene.

Osnovna funkcija hidžaba je da pokrije kosu, vrat i često deo vrata, dok neke žene dodatno pokrivaju i deo lica. Hidžab može biti jednostavan, kao marama koja se prebacuje preko glave i zakači ispod brade, ili može biti kompleksniji, uključujući šalove ili marame koje prekrivaju i ramena i deo grudi.

Važno je napomenuti da hidžab nije samo komad tkanine već može imati dublje značenje za žene koje ga nose. Za mnoge muslimanke, hidžab je simbol njihove vere, skromnosti i poštovanja prema Allahovim zapovestima. Nositi hidžab može biti i izraz identiteta i pripadnosti muslimanskoj zajednici.

U različitim delovima sveta, praktikovanje hidžaba može varirati od sasvim slobodnog izbora do obaveze u skladu sa tumačenjem verskih tekstova i lokalnih običaja. Razumevanje hidžaba kao dela ženskog identiteta i njegova funkcija u društvu može se razlikovati od kulture do kulture, te je važno posmatrati ga sa poštovanjem prema različitim verskim i kulturnim kontekstima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading