SAZNAJEMO! EVO ŠTA JE UZROK NESTANKA STRUJE U REGIONU: Oglasila se ELEKTROPRIVREDA BIH!

Autor:

Svet

21.06.2024

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dana 21.06.2024. godine u 12:25 došlo je do totalnog raspada elektroenergetskog sistema u BiH, saopšeno je iz Elektroprivrede BiH!

SAZNAJEMO! EVO ŠTA JE UZROK NESTANKA STRUJE U REGIONU: Oglasila se ELEKTROPRIVREDA BIH!

Foto: RINA

- Premda još tačni razlozi raspada sistema nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH.

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosleđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa operatorom sistema (NOS BiH) na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susednim sistemima - naveli su iz Elektroprivrede BiH.

Skoro celo područje Crne Gore je ostalo bez struje, kao i skoro cela Dalmacija i delovi Bosne i Hercegovine. U ovom trenutku samo potrošači u Srbiji imaju redovno snabdevanje.

Kako se navodi, problem je ispad na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

List Pobjeda piše da je izbio požar na jednom dalekovodu i da se ne zna kada će problem biti rešen.

Prethodno, hrvatski mediji su preneli da je skoro cela Dalmacija ostala bez struje, kao i da je problem nastao zbog pada sistema u Crnoj Gori sa kojom je Dalmacija mrežno spojena. 

Bez struje su ostali Split, Omiš, Makarska, Kaštela, Solin, Zadar, Starigrad Paklenica i druga mesta, prenosi hrvatski Index, dok drugi mediji javljaju da cela Dalmacija nema struju.

Kako je navedeno, iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), zbog ispada na mreži bez napajanja električnom energijom je skoro celo područje Crne Gore.

Oglasio se i EPS nakon nestanka struje u Crnoj Gori, BiH, Dalmaciji...

Kako su naveli, U Srbiji je situacija stabilna.

"Havarija u regionu ne utiče na nas. Snabdevanje električnom energijom je stabilno i bez ikakvih problema", navode iz Elektrodistribucije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading