ZEMLJOTRES U HRVATSKOJ! Potres se osetio i u BiH

Autor:

Svet

18.06.2024

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potres se osetio i u susednoj BiH, tačnije u Tomislavgradu

ZEMLJOTRES U HRVATSKOJ! Potres se osetio i u BiH

Foto: Shutterstock

Zemljotres jačine 1,9 stepena po Rihteru pogodio je večeras Hrvatsku.

Epicentar je bio na 48 kilometara od Splita na dubini od devet kilometara, prenosi Telegraf.

Potres se osetio i u susednoj BiH, tačnije u Tomislavgradu.

S obzirom na to da se radi o slabijem potresu, veruje se da nije bilo žrtava i materijalne štete.

U slučaju zemljotresa, važno je znati kako se pravilno ponašati kako biste zaštitili sebe i druge oko sebe. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći:

Ostanite mirni i ne paničite: Zemljotresi mogu biti zastrašujući, ali je važno zadržati prisebnost kako biste mogli doneti racionalne odluke.

Napustite zgradu: Ako ste unutra, izađite napolje što je brže moguće. Ostanite dalje od zgrada, bandera, stubova i drugih visokih struktura koje mogu biti opasne tokom zemljotresa.

Ako ste napolju, ostanite napolju: Izbegavajte ulazak u zgrade ili druge građevine. Potražite otvoreno područje, daleko od zgrada, drveća, bandera i drugih mogućih opasnosti.

Zaštitite glavu: Ako se nalazite u zatvorenom prostoru, zaštitite glavu i vrat te se sakrijte ispod čvrstog stola ili u unutrašnje zidove.

Nemojte koristiti lift: Nikada nemojte koristiti lift tokom zemljotresa. Uvek koristite stepenice kako biste se evakuisali.

Budite spremni na naknadne potrese: Nakon prvog zemljotresa, može se dogoditi nekoliko naknadnih potresa. Ostanite spremni i budite oprezni.

Poslušajte lokalne vlasti: Pratite uputstva i savete lokalnih vlasti i službi za hitne intervencije kako biste se pravilno zaštitili.

Budite svesni rizika od požara i curenja gasa: Ako primetite miris gasa ili vidite dim ili požar, odmah obavestite vatrogasce. Isključite električne uređaje ako je to sigurno učiniti.

Pripremite se za evakuaciju: Imajte ranac sa osnovnim potrepštinama (voda, hrana, prva pomoć, baterijska lampa, radio) spremnim za hitnu evakuaciju ako je potrebno.

Ostanite informisani: Redovno pratite informacije o zemljotresima putem radio stanica, televizije ili internet portala kako biste bili u toku sa najnovijim informacijama i smernicama za ponašanje.

Pravilna priprema i brza reakcija mogu značajno smanjiti rizik od povreda i štete tokom zemljotresa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading