DODIK NAJAVIO REFERENDUM O NEZAVISNOSTI: Predsednik Republike Srpske progovorio o razlazu sa BiH i namerama Zapada u Rusiji

Autor:

Svet

07.06.2024

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodik je rekao da predstoji proces pregovora o razdruživanju.

DODIK NAJAVIO REFERENDUM O NEZAVISNOSTI: Predsednik Republike Srpske progovorio o razlazu sa BiH i namerama Zapada u Rusiji

Foto: Tanjug/Pool Photo via AP/Anton Vaganov

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da će u Srpskoj biti održan referendum o nezavisnosti od BiH, a njegov datum biće tek određen.

- Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je da se uradi dosta analiza. Mi bismo to želeli već sada, ali, osim nas, postoje još dve strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vreme – rekao je Dodik u intervjuu za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

On je rekao da predstoji proces pregovora o razdruživanju.

- Uvereni smo da već postoji dovoljno istorijske, civilizacijske zrelosti da je to potrebno i da će se desiti - istakao je Dodik, koji se juče u Sankt Peterburgu sastao sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom.

Foto: Tanjug/Pool Photo via AP/Anton Vaganov

Milorad Dodik i Vladimir Putin

Prema njegovim rečima, ako bi Republika Srpska ostala u sastavu BiH, bilo bi to gubljenje i vremena i mogućnosti i zato je potrebno što pre ostvariti to što Srpska želi da bi prestalo trošenje resursa uzalud se nadajući da će BiH nešto učiniti.

- Mi nikako ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriji naše zemlje, zato smo, pre svega, predložili BiH da se odvojimo i krećemo se u tom pravcu - naveo je Dodik, prenela je Srna.

Nakon usvajanje Rezolucije o Srebrenici u GS UN, 23. maja, Dodik je saopštio da će Republika Srpska do kraja juna dostaviti Federaciji BiH sporazum o mirnom razdruživanju.

Vlada Republike Srpske je već formirala radnu grupu koja radi na tom sporazumu.

Govoreći o Rusiji, Dodik je rekao  da je plan Zapada da podeli Rusiju na pet delova, ali da je Vladimir Putin shvatio te tendencije i da predvodi borbu svoje države za nacionalne interese.

- Znamo da postoji takav plan o podeli Rusije na pet delova. Na Zapadu su navikli da to rade u mnogim delovima sveta, na kraju su došli ovde, misleći da će im to uspeti. Putin je to odmah prepoznao i stao na čelo borbe za ruske nacionalne državne interese. Zato je Vladimir Putin nacionalno blago Rusije i celog ruskog naroda - rekao je Dodik za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

Dodik je naglasio da je glavni cilj Zapada, koji nema apsolutno nikakve resusrse, ni gas, ni naftu, ni retke metale, pa ni lidere, preuzeti resurse koje poseduje Rusija, prenela je Srna. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading