PROGLAŠEN NAJVIŠI STEPEN UPOZORENJA NA OPASNOST U HRVATSKOJ! Stiglo stravično nevreme, omiljeno letovalište POD VODOM! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

31.05.2024

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obilna kiša praćena grmljavinom zahvatila je gotovo sve delove Hrvatske

PROGLAŠEN NAJVIŠI STEPEN UPOZORENJA NA OPASNOST U HRVATSKOJ!  Stiglo stravično nevreme, omiljeno letovalište POD VODOM! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Snažno nevreme zahvatilo je ostrvo Krk, a vatrogasci su tokom noći i jutra bili angažovani na čak 23 intervencije.

Komandant Javne vatrogasne stanice Krk, Goran Grubišić, ističe da su intervencije u većini slučajeva podrazumevale crpljenje vode iz poplavljenih objekata, uklanjanje odrona zemlje i kamenja sa puteva, kao i spašavanje vozila zaglavljenih u vodi.

Najteža situacija je u predelu Kimpi kraj Krka, gde podzemne vode neprestano poplavljuju područje, te je neophodno stalno crpljenje vode kako bi se održao nivo pod kontrolom.

 

 

NARANDŽASTO UPOZORENJE ZBOG OBILNE KIŠE U HRVATSKOJ

Obilna kiša praćena grmljavinom zahvatila je gotovo sve delove Hrvatske, zbog čega je izdato narandžasto upozorenje za pet regiona, uključujući celu kontinentalnu Hrvatsku, Istru i Kvarner.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, u gradu Krku je palo čak 168 litara kiše po kvadratnom metru u periodu od 24 sata, do 8 sati u petak.

U istom periodu, na udaljenosti od samo 10 do 20 kilometara na ostrvu Krku, u Malinskoj je izmereno 72 litre, a na aerodromu pokraj Omišlja 77 litara kiše po kvadratnom metru.

 

 

POSLEDICE NEVREMENA

"Novi list" izveštava o poplavama u ordinacijama zubne i ginekološke medicine u suterenu krčke ispostave Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, gde je bilo čak 75 centimetara vode.

Dr Goran Gržančić ističe da je uspeo da spase skupoceni ultrazvučni aparat, ali da pretpostavlja da je uništeno ili izgubljeno oko hiljadu kartona njegovih pacijentkinja.

Situacija je bila posebno teška u predelu Kimpi kraj Krka, gde podzemne vode neprestano poplavljuju područje, a vatrogasci su morali da se bore sa crpljenjem vode kako bi održali nivo pod kontrolom.

Osim toga, u nekim slučajevima su morali da pomognu vozačima čiji su se automobili zaglavili u vodi.

 

 

REAKCIJA NA NEVREME

Goran Grubišić, komandant Javne vatrogasne stanice Krk, istakao je da su vatrogasci bili aktivni tokom cele noći i jutra, pružajući pomoć ugroženim područjima.

Takođe, Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske nastavlja da prati situaciju i pruža relevantne informacije o vremenskim prilikama i potencijalnim opasnostima, piše Jutarnji.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading