3.500 gastarbajtera iz BIH moraće iz Nemačke nazad u rodnu grudu!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

04.04.2018

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka će deportovati 3.500 državljana BiH koji u toj zemlji borave nelegalno, a iz Italije će iz istog razloga biti vraćeni Romi čiji broj još nije poznat.

RepublikaFoto: Tanjug
"Bauštelci" će morati nazad u rodnu grudu

Od otvaranja readmisionog centra u Salakovcu kod Mostara 2013. godine, pa do kraja 2017. u BiH je, na osnovu sporazuma o readmisiji, vraćeno 5.656 lica, od kojih 913 u Republiku Srpsku, prenosi RTRS.

Nakon što se vrati u BiH, lice ima mogućnost da do 30 dana boravi u readmisionim centru, a potom se upućuje u Srpsku ili Federaciju BiH, odnosno tamo gde mu je poslednje mesto prebivališta.

Pomoćnik ministra za izbeglice i raseljena lica Republike Srpske Drago Vuleta izjavio je da BiH, osim readmisionog centra, poseduje 29 stambenih jedinica u koje mogu da budu smeštena vraćena lica, od kojih je 12 u Srpskoj.

On je dodao da su u martu već bila dva čarter leta iz Nemačke sa deportovanim građanima BiH i naglasio da je sreća što veliki broj njih ima gde da se vrati, odnosno ima svoju imovinu.


Osim sa EU, BiH ima potpisane sporazume o readmisiji lica koja borave bez dozvole i sa Moldavijom, Danskom, Norveškom, Švajcarskom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Turskom, Albanijom i Rusijom, rekao je Vuleta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading