AMERIČKI BOMBARDER UOČEN IZNAD BOSNE: Vojska ga šalje u misije samo iz JEDNOG razloga, ima li razloga za strah

Autor:

Svet

23.02.2024

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Avioni učestvuju u Sistemu visoke preciznosti otkrivanja i iskorištavanja (HADES) američke vojske.

AMERIČKI BOMBARDER UOČEN IZNAD BOSNE: Vojska ga šalje u misije samo iz JEDNOG razloga, ima li razloga za strah

Foto: Flightradar/Printscreen

Prema podacima sa Fajtradara iznad BiH trenutno leti avion bombarder Čelendžer 650, poznat kao "Artemis" koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka. Inače avion je u privatnom vlasništvu, a američka vojska ga iznajmljuje po času.

Avion je poleteo iz rumunske Konstance koja se nalazi na obali Crnog mora, i gde je smešten zbog rata u Ukrajini. Od početka ruskog napada avion je obavio na stotine letova u blizini zaraćenog područja, piše Robbreport.

Ovi avioni mogu videti jako daleko kada lete na 40.000 stopa (oko 12 kilometara) - rekao je Mike Šanjon, zamenik predsednika "Leidos Defence Group", prenosi Srpskainfo.

Koncept iza ovog špijunskog aviona uveliko se razlikuje od slušanja neprijateljskog brbljanja na bojnom polju i umesto toga omogućuje vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija iz neprijateljskih nacionalnih država na sigurnoj udaljenosti.

Avioni učestvuju u Sistemu visoke preciznosti otkrivanja i iskorištavanja (HADES) američke vojske, strategiji za prikupljanje visokoletećih obaveštajnih podataka. Ideja je zameniti trenutne turbopropelere koji su korišteni u sukobima u Avganistanu i Iraku u potrazi za bombama uz cestu i pobunjenicima s naprednijom, manje ranjivom avionskom tehnologijom.

Oni žele višeslojne senzorske mogućnosti od svemira do blata. Ovo je sloj u vazduhu – rekao je Šanjon.

Leidos poseduje i upravlja avionom, ali se vojska može povezati sa senzorima aviona putem satelita kako bi prikupila obaveštajne podatke. U suštini, radi se o najmu aviona na čas budući da dugoročnih ugovora nema.

To koristi vladi i zemlji. Mi smo odgovorni za održavanje aviona u vazduhu. I oni vojska više ne moraju imati taj dugi logistički rep, koji je ponekad najskuplji deo vladinog programa – rekao je Šanjon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading