Osmorica Hrvata držala Bosanca kao roba, RADILI MU NAJGORE STVARI!

Autor: faktor.ba

Svet

22.03.2018

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karlovačko Opštinsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv osam hrvatskih državljana starosti od 27 do 60 godina koja ih tereti da su više od godinu, od aprila 2016. do oktobra 2017., na svom imanju u ropstvu držali Rasima Čufurovića, muškarca poreklom iz iz Velike Kladuše u BiH.

Foto: pixabay.com
Hrvati mučili Bosanca više od godinu dana/Foto: Ilustracija

Osam hrvatskih državljana na porodičnom imanju u Karlovcu uz upotrebu sile i pretnjama bez mogućnosti odbijanja, muškarca je prisiljavalo na fizički rad bez naknade. Stvaranjem straha uspostavili su potpunu pokornost i nadzor nad životom muškarca kontrolirišući i ograničavajući njegovo kretanje i socijalne kontakte te postupajući s njime kao sa svojim vlasništvom, stoji u optužnici.

Takvo je ponašanje kažnjivo i po hrvatskom Krivičnom zakonu i suprotno je odredbama Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Povelje Evropske unije o temeljnim pravima.

Istragom je utvrđeno da su okrivljenici zatražili od muškarca da obavlja fizičke poslove za njih poput čuvanja stoke, cepanja i slaganja drva te čišćenja dvorišta i okućnice, iskorištavajući njegove teške lične prilike i siromaštvo, a kada je on na to pristao i počeo živeti na njihovom imanju, oni su ga upotrebom fizičke sile i prijetnjama, bez mogućnosti odbijanja, prisiljavali na fizički rad, sve bez naknade, ograničavajući mu pritom slobodu kretanja, izgladnjujući ga i ponižavajući s neljudskim uslovima života, prisiljavajući ga da spava u garaži bez sanitarnog čvora, koju su zaključavali, ističe se u optužnici, piše Fena.

Optuženi se terete da su muškarca kojeg su držali u ropstvu često udarali po glavi i tijelu, od čega je tokom vremena dobio mnoge povrede, poput preloma desne podlaktice, donje čeljusti i nekoliko rebara, te opekotine na leđima.

Istovremeno su ga vređali i ponižavali, a istragom je utvrđeno da su mu govorili kako ne vredi ništa, šišali ga i bojili mu kosu bez njegova pristanka, prenosi Hina.

Za to se krivično delo sazanalo je prošle godine  10. oktobra, kad je kao žrtva teškog zlostavljanja u Draganiću, u blizini Karlovca, primljen na lečenje u karlovačku bolnicu, a kad je prizdravio, smešten je u sklonište za žrtve trgovanja ljudima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading