HRVAT OPTUŽEN ZA RATNI ZLOČIN: Ubijao muslimanske logoraše iz Mostara 1993!

Autor:

Svet

04.01.2024

19:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Optužnica podignuta protiv 60-godišnjeg hrvatskog državljanina za ratni zločin u Mostaru

HRVAT OPTUŽEN ZA RATNI ZLOČIN: Ubijao muslimanske logoraše iz Mostara 1993!

Foto: Youtube/slavicnet


Tužilaštvo u Splitu je nakon sprovedene istrage podiglo optužnicu protiv 60-godišnjeg hrvatskog državljanina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Mostaru i okolini tokom 1993. godine. Osumnjičeni se tereti da je kao komandir voda napadao muslimansko civilno stanovništvo uz pretnje, ponižavanje, fizičko zlostavljanje, premlaćivanje i ubijanje logoraša. Takođe, tereti se da je sudelovao u proterivanju, hapšenju i odvođenju civila u logore za vreme sukoba Hrvatskog veća obrane (HVO) i tzv. Armije Bosne i Hercegovine.

Detalji optužnice

Prema optužnici, period od početka maja do kraja 1993. godine obeležen je napadima na muslimansko civilno stanovništvo u Mostaru i okolini. Osumnjičeni, zajedno sa drugim pripadnicima jedinice, navodno je vršio fizičko zlostavljanje, premlaćivanje i ubijanje logoraša, što je ostavilo dubok trag na lokalnoj zajednici.

Reakcije javnosti

Ova optužnica izazvala je reakcije javnosti, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini. Mnogi ističu važnost pravde za žrtve ratnih zločina i nadaju se da će procesuiranje ovakvih slučajeva doprineti pomirenju i izgradnji mira u regionu.

Značaj procesuiranja ratnih zločina

Procesuiranje ratnih zločina ima veliki značaj za društvo u tranziciji kao što je Hrvatska. Ono pruža priliku za suočavanje sa prošlošću, osigurava da žrtve budu priznate i da počinioci budu odgovarajuće kažnjeni.


Optužnica protiv 60-godišnjeg hrvatskog državljanina za ratni zločin u Mostaru ističe važnost procesuiranja ovakvih slučajeva i pruža nadu za pravdu žrtvama i njihovim porodicama. Očekuje se da će sudski proces pružiti odgovore i zadovoljiti potrebe za istinom i pravdom.

(Alo)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading