MAKEDONSKI PREDSEDNIK IVANOV: "NE" ALBANSKOM JEZIKU

Autor: informer.rs, Republika

Svet

14.03.2018

23:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov ocenio je večeras da je Zakon o jezicima "antidržavan i protivustavan", a da je način na koji ga je po drugi put izglasala vladajuća većina u parlamentu "udar na demokratiju".

RepublikaFoto: youtube.com/Silent TV
Đorđe Ivanov

- I po svom represivnom sadržaju i po nasilnom načinu na koji je donet, Zakon za upotrebu jezika nije izraz demokratije. Ustav i savest mi ne dozvoljavaju da stavim potpis na ovakav zakon - rekao je Ivanov u televizijskom obraćanju gradjanima.

Makedonski parlament je danas posle podne sa 64 glasa, od 120 poslanika, ponovo izglasao Zakon o upotrebi jezika kojim se proširuje pravo albanskog, nakon što je prvi put Ivanov odbio da ga potpiše. Prema zakonu, predsednik države ne može drugi put da odbije da potpiše isti zakon.

Prema rečima Ivanova, Zakon o jezicima je "izraz tiranije parlamentarne većine nad većinom gradjana Makedonije". 

Dodao je da većina gradjana nikad nije glasala, niti bi ikada glasala za politički program u kojem je predvidjen ovakav, kako je rekao, protivustavan, antidržavan i suštinski nepravedan zakon.

- Kao predsednik države je ovo neću dozvoliti - rekao je Ivanov.

Kako je istakao, kod ponovnog donošena zakona je probijem rok od 30 dana u kojem je trebalo da se otvori parlamentarna rasprava za taj zakon, da je zaobidjena rasprava po amadmanima opozicije, ignorisani saveti EU, povredjen Ustav Makedonije i Poslovnik Sobranja.

- Način na koji ste po drugi put izglasali ovaj zakon predstavlja institucionalno nasilje i udar na damokratiju. Nadam se da ste svesni presedana koji pravite i štetnih posledica po pravo i pravnu državu koji u bodućnsti mogu da proizadju iz ovog presedana- poručio je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov poslanicima vladajuće koalicije, koju čine SDSM i DUI.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading