SKANDAL NA HIPODROMU: Konji u opasnosti zbog TALAČKE situacije! Šta se krije iza ovog nasilja nad životinjama?

Autor:

Svet

23.11.2023

20:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Talačka kriza na zagrebačkom Hipodromu

SKANDAL NA HIPODROMU:  Konji u opasnosti zbog TALAČKE situacije! Šta se krije iza ovog nasilja nad životinjama?

Foto: ST/N.MUTIĆ

Na zagrebačkom Hipodromu trenutno se odvija prava talačka kriza, koja je dovela do zatvaranja konja u boksove i sprečavanja pristupa jahačima, trenerima i osoblju koje se brine o konjima. Predsednik Hrvatskog galopskog saveza, Enimark Ponjević, ističe da su konji zatvoreni kako bi se sportski klubovi prisilili da potpišu dodatne ugovore mimo već postojećih obaveza prema sportskim savezima.

Situacija je posebno opasna jer konji ne dobijaju adekvatnu njegu, hranu i vodu, što ozbiljno ugrožava njihovo zdravlje. Enimark Ponjević naglašava da ovo predstavlja nasilje nad životinjama i nad sportom, te upoređuje situaciju sa pokušajem izbacivanja Dinama iz Maksimira zbog finansijski povoljnijih ponuda rekreativnih klubova.

Ponjević ističe da Ustanova za upravljanje sportskim objektima favorizuje rekreativce, dok zanemaruje potrebe sportskih klubova čija se delatnost finansira iz javnih potreba u sportu.


Zaključani konji i problem sa ugovorima



Problem na Hipodromu traje već neko vreme, a predstavnici galopskog saveza susreli su se sa zaštitarima koji su ih fizički sprečavali da pristupe konjima. Novi ugovori koje im nude ne odgovaraju njihovim potrebama, te odbijaju da ih potpišu, budući da smatraju da se njihova delatnost finansira iz javnih programa, a ne iz rekreativnih aktivnosti.

Rekreativka Lana Pribanić takođe se suočava sa problemom pristupa svom konju, jer institucija zahteva određenu dokumentaciju koju ona trenutno ne može obezbediti. Ova situacija predstavlja ozbiljan problem jer konji ne dobijaju potrebnu negu i kretanje, a njihovo zdravlje je ozbiljno ugroženo.


Reakcija i nadanja rekreativke



Lana Pribanić izražava šok i zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalazi njen konj, ističući da je nehumano zatvarati životinje zbog administrativnih procedura. Ona se nada da će uspeti da prikupi potrebnu dokumentaciju pre vikenda, kako bi sprečila dalje probleme sa zdravljem svog konja.


Odgovor nadležnih institucija



Ponjević je pokušao da kontaktira Grad Zagreb i Ustanovu za upravljanje sportskim objektima kako bi rešio ovu situaciju, ali odgovore još uvek nije dobio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading