TUĐMAN SE LEČIO NA PSIHIJATRIJI, HTEO DA SE UBIJE, A OVAJ SRBIN MU JE SPASIO ŽIVOT: Šokantni detalji iz Mesićevih MEMOARA!

Autor: Novosti

Svet

05.11.2023

20:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stipe Mesić, nekadašnji hrvatski predsednik, nedavno je objavio eksplozivne memoare u kojima otkriva brojne pikanterije iz političkog života.

TUĐMAN SE LEČIO NA PSIHIJATRIJI, HTEO DA SE UBIJE, A OVAJ SRBIN MU JE SPASIO ŽIVOT: Šokantni detalji iz Mesićevih MEMOARA!

Foto: Printskrin

Memoari, naslovljeni "Progon i nacionalno buđenje - borba za demokratsku Hrvatsku", otkrivaju nepoznate detalje o stvaranju HDZ, rušenju Jugoslavije i događajima u Hrvatskoj za vreme Mesićevog mandata.

Jedna od zanimljivih činjenica iz memoara je da su Hrvati kupovali oružje od Janeza Janše, lidera hrvatske emigracije.

Takođe, Mesić tvrdi da je Bruno Bušić, poznati lider hrvatske emigracije, bio projekat UDBE. Još jedna neobična informacija je da je posle smrti Franja Tuđmana, bivšeg predsednika Hrvatske, u njegovom sefu pronađeno mnogo novca.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Franjo Tuđman

 


Memoari takođe otkrivaju da je Franjo Tuđman, dok je bio u zatvoru, razmišljao o samoubistvu. Njegova supruga Ankica je čak tražila "pogodnog Srbina" koji bi intervenisao da bude oslobođen. Na kraju je Bogdan Crnobrnja, general JNA, intervenisao i Tuđmana je oslobodio iz zatvora.

Mesić takođe opisuje susret između Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana koji je organizovao. Tuđman je tada tvrdio da su muslimani i Hrvati u Bosni "jedan narod". Takođe se spominje da je Franjo Tuđman primao donacije za HDZ, ali se nikada nije saznalo ko je i koliko dao.

Memoari otkrivaju i kontroverze oko Tuđmanovih saradnika. Mnogi od njih su bili trgovci oružjem i šverceri drogom. Takođe se pominje da su crkveni krugovi zagovarali ideju da Hrvatska bude "Božja država".

Na kraju, Mesić opisuje susret između Ante Markovića i Franje Tuđmana. Mesić tvrdi da su se oni često sretali, iako je Marković tvrdio suprotno u štampi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading