HRVATI NAS OPET POKRALI: Dubrovački aerodrom promenio ime u čast Ruđera Boškovića!

Autor:

Svet

02.11.2023

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dubrovački aerodrom, poznata turistička destinacija u Hrvatskoj, od danas je zvanično preimenovan u Aerodrom Ruđer Bošković.

HRVATI NAS OPET POKRALI: Dubrovački aerodrom promenio ime u čast Ruđera Boškovića!

Foto: pixabay.com

Aeordrom, čekaonica aerodroma

Ova odluka je izazvala kontroverzu i izazvala reakcije stručnjaka i javnosti. Hrvatska ima dugu istoriju prisvajanja srpskog nasleđa, a ovaj put su se odlučili na još jedan potez koji izaziva negodovanje.

Ruđer Bošković, poznati astronom i matematičar, sada je dobio svoje mesto na aerodromu u Dubrovniku. Međutim, ova odluka je izazvala bes kod mnogih koji tvrde da je to samo još jedan primer hrvatskog kleptomanstva. Nakon što su na kovanicama evra stavili lik Nikole Tesle, sada su odlučili da prisvoje Ruđera Boškovića, jednog od najznamenitijih Srba svih vremena.

Ova odluka je samo deo šire slike negativnog odnosa Hrvatske prema Srbima. Nedavno je u opštini Vrsi u Zadarskoj županiji naređeno uklanjanje ćiriličnih natpisa sa nadgrobnih spomenika na seoskim grobljima. Stručnjaci osuđuju ove skandalozne poteze ustaša i ističu da su oni rezultat duboko ukorenjene mržnje prema Srbima.

Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, ističe da je ovo samo još jedan primer pokušaja otimanja istorije. Hrvatska ne samo da negira svoju genocidnu prošlost, već pokušava da prepravlja i prisvaja srpske naučnike. Ova praksa traje već decenijama, ali je važno da institucije osude ove pokušaje.

Ruđer Bošković nije prva srpska ličnost koju su Hrvati prisvojili. Pre njega su to učinili i sa Ivom Andrićem i Nikolom Teslom. Bez obzira na to što su se ovi velikani celog života deklarisali kao Srbi, hrvatski mediji su ih bez stida prisvojili kao svoje najveće naučnike i pisce. Ova želja da se poseduje sve što je srpsko se ogleda i u planovima da se Novak Đoković proglasi za Hrvata usvajanjem posebnog zakona.

Ova nova odluka o preimenovanju Dubrovačkog aerodroma može se posmatrati kao deo šire slike neprijateljskog odnosa Hrvatske prema Srbima. Ova situacija je još jedan primer prisvajanja srpskog nasleđa i potvrđuje da Hrvatska nije spremna suočiti se sa svojom genocidnom prošlošću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading