KOLINDA: HRVATSKA KASKA ZA DRUGIMA

Autor: Tanjug, Republika

Svet

08.03.2018

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je najnoviji Izveštaj Evropske komisije potvrdio ono što se već dugo zna, a to je da Hrvatska zaostaje, kaska za drugima i ne razvija se onom dinamikom koja bi joj omogućila da uhvati korak ne samo sa najrazvijenim državama EU, već i sa onim sa kojima je, kako je rekla, do juče bila izjednačena, ako ne i razvijenija.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Kolinda Grabar Kitareviž o nezadovostvu Evrope prema Hrvatskoj

Evropska komisija objavila je izveštaj u kome se, između ostalog, navodi da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u sprovođenju prošlogodišnjih preporuka Evropske komisije.

- Jučerašnji izveštaj Evropske komisije o prekomernim makroekonomskim neravnotežana potvrdio je ono o čemu smo svesni dugo vremena. Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo sa najrazvijenijim državama Evropske unije, već i s onim državama sa kojima smo do juče bili izjednačeni. Ako nije više razvijen - rekla je Grabar Kitarović za zagrebačku N1 TV.

Primetila je da su ovo samo neki od hroničnih problema hrvatskog društva i da ih kao takve treba prihvatiti ukoliko, kako je rekla, želimo zaista i iskreno rešiti.

- Ne smemo dozvoliti da se pred njima skrivamo, jer nas je skrivanje pred problemima zadnjih 18 godina dovelo na samo začelje Evropske unije. Treba ih naglašavati i pokazivati jer ćemo samo tako stvoriti okruženje i podsticaj svim nadležnim institucijama u državi za odlučno donošenje neophodnih odluka, kao i atmosferu u društvu koje će biti spremno da prihvati sve potrebne reforme' - istakla je Grabar Kitarović.

RepublikaFoto: pixabay.com

Hrvatska je ostvarila ograničen napredak u sprovođenju prošlogodišnjih preporuka Evropske komisije, ali strukturne reforme nisu napredovale, stoji u Izveštaju EK, objavljenom sa analizom ekonomskog i socijalnog stanja u državama članicama, uključujući napredak u sprovođenju preporuka po državama članicama.

Komisija je, naime, u maju prošle godine uputila pet preporuka za Hrvatsku, koje se odnose na javne finansije i oporezivanje, penzije, tržište rada i socijalnu zaštitu, određivanje plata, javnu upravu i državna preduzeća te uslužni sektor i pravosudni sistem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading