NEĆE, NI DŽABE DA IM DAŠ: Prodaja jeftinih stanova u Hrvatskoj doživela fijasko

Autor: Republika

Svet

06.03.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Projekat stambenog zbrinjavanja mladih naučnika u Zagrebu slavno je propao, jer se od 300 zainteresovanih za kupovinu odlučilo tek dvoje.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako piše hrvatski Jutarnji list, na prvobitnu ideju projekta podsticajne stanogradnje zainteresovalo se više od 300 mladih naučnika, kako je Univerzitet objavio na osnovu sprovedene ankete. 

Prvih 100 odustalo je jer ne rade na ugovor za stalno, deo je otpao jer nisu bili kreditno sposobni, a neki su rekli kako ne žele da žive u naselju koje još nije sagrađeno. 

Cena kvadrata stana u Podbrežju iznosi 1.466 evra. Vrlo je brzo broj sa 300 spao na njih 30 koji su se prijavili na konkurs za kupovinu stana, a u mesec dana i taj se broj prepolovio na samo 14 koji su ostvarili pravo na pomoć pri kupovini. Reč je o 222 evra koje bi im Grad subvencionisao na 10 godina. 

Na kraju, od 208 planiranih samo su 2 mlada naučnika kupila stan u Podbrežju, prema podacima koje je Jutarnji dobio iz Grada. 

Iako se mnogima u početku učinilo kako će ovaj model Grada rešiti za mlade inače problematično stambeno pitanje i počeli maštati o životu u novom naselju, s direktnom ZET linijom prema centru, nekoliko vrtića i školom, sportskom dvoranom, kulturnim centrom i plivalištem, projekt za mlade naučnike na kraju je doživeo pravi fijasko.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading