PREDOZIRALI SE FENTANILOM: Dva muškarca (40) umrli zbog droge sto puta jače od morfijuma!

Autor:

Svet

29.09.2023

19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fentanil je sto puta jači od morfijuma i pedeset puta od heroina.

PREDOZIRALI SE FENTANILOM: Dva muškarca (40) umrli zbog droge sto puta jače od morfijuma!

Foto: Shutterstock

Dva muškarca od 40 godina preminuli su u Hrvatskoj od predoziranja fentanilom, drogom koja je sto puta jača od morfijuma i pedeset puta od heroina, potvrdio je psihijatar Ivan Ćelić sa Klinike za psihijatriju Vrapče.

Pomenuti muškarci su bivši zavisnici koji su se u jednom periodu lečili u Vrapču. Toksikološki nalazi se još uvek čekaju, ali su porodice pronašle pakovanja fentanila, te se veruje da se radi o predoziranju ovom drogom, rekao je Ćelić.

Fentanil te mali broj derivata fentanila (alfentanil, sufentanil, remifentanil i karfentanil) koriste se kao analgetici te anestetici u humanoj i veterinarskoj medicini. Pored legitimne upotrebe za istraživanja, fentanil i njegovi derivati imaju nedopuštenu upotrebu kao zamena za heroin i druge opioide, pise Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), prenosi Index.hr.

Inače, fentanil i derivati fentanila povezani su sa najmanje 137 smrtnih slučajeva u EU u 2021. godini. 

- Slično drugim vrstama opioidnih analgetika kao što je morfin, fentanil i njegovi derivati proizvode većinu svojih učinaka aktivacijom μ-opioidnih receptora u središnjem živčanom sastavu. Akutni učinci uključuju: euforiju, opuštanje, analgeziju (smanjena sposobnost osećanja boli), sedaciju (dovođenje u stanje smirenosti ili sna), bradikardiju (usporenje rada srca), hipotermiju (opasno niska telesna temperatura) i respiratornu depresiju/gušenje (prestanak disanja) - piše HZJZ.

Takođe, navodi se da respiratorna depresija predstavlja najveću opasnost za konzumente jer zbog visoke potentnosti ovih supstanci, može doći do trovanja disajnih oragana. Ukoliko se ne leči, može doći do respiratornog zastoja i smrt.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading