IZETBEGOVIĆ UPOZORAVA HRVATE: Ako ne budete poštovali prava BIH, odnosi neće ići uzlaznom putanjom

Autor: Tanjug, Republika

Svet

01.03.2018

21:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bošnjački član predsedništva Bakir Izetbegović ocenio je danas da su sve zemlje u regionu Zapadnog Balkana upućene jedne na druge, a da je dijalog na principima međusobnog uvažavanja i ravnopravnosti, uz ubrzano rešavanje otvorenih pitanja, jedini put za izgradnju poverenja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Da bi odnosi nastavili da se popravljaju, potrebno je da Hrvatska i Srbija prihvate BiH kao ravnopravnog sagovornika i partnera, da se prestanu stalno i iznova ignorisati naši stavovi, interesi i prava - rekao je Izetbegović za zagrebački "Globus".

On je govorio o tome u kontekstu predstojećeg trilateralnog sastanka BiH, Srbije i Hrvatske sledeće nedelje u Mostaru.

Što se tiče odnosa među narodima u BiH, on smatra da se proces pomirenja i normalizacije namerno koči i vraća unatrag.

Izetbegović kaže da s Hrvatskom želi najbolje moguće odnose, ali upozorava da ako Hrvatska nastavi da ignoriše interese, stavove i prava BiH, bilateralni odnosi ne mogu da idu uzlaznom linijom.

Govoreći o odnosima BiH i Srbije, on kaže da oni prolaze kroz povremene i očekivane krize, ali da će uprkos oscilacijama oni vremenom postajati bolji.

- Sa Srbijom imamo nerešeno pitanje demarkacije granice, vlasništva nad hidroelektranama i korišćenja vodnih resursa na Drini. I s te strane očekujemo otvoren dijalog i rešavanje svih otvorenih pitanja. Na to nas obavezuje i nova strategija Evropske komisije - rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li dogovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o gradnji autoputa koje povezuju dve zemlje može da popravi te odnose on odgovara potvrdno i dodaje da će to uz ekonomski razvoj u područjima kojima će proći autoput, biti jedan od rezultata dogovora.

Govorio je i o situaciji u BiH i o odnosima sa Hrvatima i Republici Srpskoj.

Hrvatima je, kaže, najbolje da ne spominju treći entitet", jer su oni, kako dodaje, bili najveći gubitnici "poduhvata Herceg-Bosna".

Povodom nabavke 2.500 pušaka za policiju Republike Srpske, Izetbegović kaže da je to desetostruko više od realnih potreba te da to šalje uznemirujuću poruku.

- Već ranije sam upozoravao na proces militarizacije policije RS kao i na formiranje paravojnih jedinica u tom delu BiH. Ako se (Milorad) Dodik, koji je već na američkoj “crnoj listi”, ne zaustavi, to će biti problem ne samo za BiH nego i za regiju, a time i za EU - kaže on.

Na pitanje da li preteruju oni koji tvrde da je reč o pripremama za mogući rat, Izetbegović kaže da niko ne preti RS a da je ta priča potrebna Dodiku da bi opravdao militarizaciju policije RS.

Takođe poručuje i da će svi koji se usude da krenu u podelu BiH snositi odgovornost za ono što će se u tom slučaju neminovno desiti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading