HITNO UPOZORENJE! Upaljen CRVENI METEOALARM, novi olujni front prešao granicu! ZA SAT I PO U SRBIJI?

Autor:

Svet

21.07.2023

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novo olujno nevreme prešlo je granicu Slovenije i Hrvatske. Izdato je upozorenje i uključen meteoalarm.

HITNO UPOZORENJE! Upaljen CRVENI METEOALARM, novi olujni front prešao granicu! ZA SAT I PO U SRBIJI?

Foto: Instagram/moj_beo_grad_ •, Tanjug, Shutterstock, wikipedia

Superćelijska oluja je u Sloveniji, kako najavljuju meteorolozi, sledeća stanica je Hrvatska, a onda i Srbija.

Novo nevreme koje se iz više pravaca iz Slovenije kreće ka Hrvatskoj već je stiglo do Zagreba, dok je drugi front zahvatio Gorski kotar, Delnice, Vrbovski i Ogulin.

Treći pravac iz Slovenije kreće se ka Postojini prema hrvatskoj granici.

Direktorat civilne zaštite Hrvatske uputio je kratkoročno upozorenje na grmljavinsko nevreme, koje se iz Gorskog kotara kreće u smeru karlovačkog i zagrebačkog područja. 

Za celu zemlju je izdat narandžasti meteoalarm zbog mogućih grmljavina i nevremena, a samo je na dubrovačkom području crveni meteoralam, zbog toplotnog talasa, javio je hrvatski portal Index.

Meteorolozi su apelovalni na građane da budu spremni na jače grmljavinsko nevreme koje može prouzrokovati veliku štetu i pozivali ih da se zaštite od munja.

- Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, oluja, olujni udari vetra i grad. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom i u saobraćaju - navodi se u upozorenju.

Oluja će, kako procenjuju stručnjaci, za sat i po vremena ovom brzinom doći i do Srbije.

Kako se pripremiti za oluju

1. Vodite računa o svojoj sigurnosti

Pri planiranju različitih aktivnosti pažljivo pratite vremensku prognozu i vremenske prilike.

2. Zaštitite Vaše vozilo u slučaju upozorenja o oluji

Ne parkirajte vozilo pored stambenih objekata, na izloženim i nezaštićenim prostorima ili ispod drveća. Parkirajte vozilo tako da prednjim delom vozila budete okrenuti prema vetru. Najbolje je parkirati vozilo u garaži ili drugom zatvorenom prostoru.

Zaštitite vozilo od mogućeg grada posebnim štitnikom (ceradom). Prvo prekrijte krovni prozor, vetrobransko staklo i zadnje staklo, retrovizore i prednja svetla, a zatim vodite računa o krovu Vašeg vozila, vratima i vratima gepeka.

3. Vodite računa o Vašem domu i okruženju

Održavajte okolinu Vaše stambene jedinice: obrezujte drveće, skupite sav alat i igračke, uklonite sve lagane i lako lomljive predmete. Očistite oluke kako biste osigurali nesmetano kretanje kišnice.

Ako živite u području izloženom klizištima, budite svesni mogućih opasnosti koje ona prouzrokuju. Proverite da li će krov Vašeg doma izdržati jake vetrove i grad. Naučite kako pravilno da održavate krov Vašeg doma.

Obezbedite zaštitnu foliju koja će odmah zaštititi prostorije od provale kišnice i grada ako je krov oštećen tokom oluje.

Zaštitite voćnjake, vinograde ili bašte mrežama, pokrivačima ili drugom privremenom zaštitnom opremom.

Za vreme obilnih pljuskova, mogu se javiti i bujice koje uzrokuju direktnu štetu. Ako živite u ugroženom području, obezbedite dodatnu zaštitu.

Zapamtite dva jednostavna pravila: ako prođe 30 sekundi između munje i grmljavine, oluja je i dalje na uslovno sigurnoj udaljenosti od 10 kilometara od vas, a gromovi će vas sustići za 30 minuta od poslednjeg udara grmljavine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading