STRUČNJACI UPOZORAVAJU! Ako planirate odmor u Hrvatskoj ovo MORATE DA ZNATE!

Autor:

Svet

09.07.2023

07:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog toplotnog talasa koji će naredne sedmice pogoditi Hrvatsku izdat je meteoalarm za celu tu zemlju. Vrućina će potrajati barem sedam dana, a vrhunac se očekuje u utorak i sredu, kada će temperature u delovima Hrvatske ići i do 40 Celzijusa, javlja index.hr.

STRUČNJACI UPOZORAVAJU! Ako planirate odmor u Hrvatskoj ovo MORATE DA ZNATE!

Foto: RHMZ/printscreen

Za sredu je za celu Hrvatsku izdato narandžasto upozorenje, što znači da je opasnost od toplotnog talasa velika.

U četvrtak je prognoziran prodor manje količine hladnijeg vazduha sa severozapada, pa će biti mogući lokalni grmljavinski pljuskovi u unutrašnjosti i na severnom Jadranu. U drugoj polovini nedelje ponovo se očekuje porast temperature i nastavak toplotnog talasa.

Preporuke u slučaju toplotnih talasa

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske izdao je uputstvo za građane u slučaju toplotnog talasa.

"U poslednjoj deceniji se uočava trend porasta temperature u letnem periodu, što utiče na zdravstveno stanje miliona ljudi. Zbog toplotnih talasa svet već sada oseća štetna dejstva, a ona će se verovatno i povećati. U Evropi je zabeležen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procene ukazuju na verovatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplotnih talasa koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posledice. S obzirom na to da pravovremene preventivne mere mogu smanjiti broj umrlih od toplotnih talasa, donosimo vam preporuke za zaštitu od velikih vrućina.

Rashladite svoj dom:

 

Nastojte da rashladite prostor u kojem živite. Merite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za decu ili ako ste osoba starija od 60 godina te ako imate hronične zdravstvene probleme.

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osveženje, ali ako je temperatura iznad 35°C, neće sprečiti bolesti vezane uz velike vrućine.

Klonite se vrućine:

Sklonite se u najhladniju prostoriju stana/kuće, posebno noću.

Ako stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite 2-3 sata dnevno u hladnom prostoru (npr. javna zgrada koja je hlađena).

Ne ostavljajte decu ili životinje u parkiranom vozilu.

Redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj deci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom.

Rashladite telo i pijte dovoljno tečnosti:

Izbegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, naročito deca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici, te bolesnici oboleli od šećerne bolesti.

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je pokrivanje hladnim mokrim peškirima, hlađenje mokrim sunđerom, kupke za noge, itd.

Pijte redovno, ali izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Važno je piti dovoljno tečnosti, ali ne naglo.

Pomozite drugima:

Posetite porodicu, prijatelje i komšije koji većinu vremena provode sami. Osetljive osobe mogle bi da zatrebaju pomoć tokom vrelih dana.

Ako imate zdravstvene probleme:

Držite lekove na temperaturi ispod 25°C ili u frižideru (pročitajte upute o skladištenju leka u uputstvu za upotrebu leka).

Tražite savet lekara ako imate neku hroničnu bolest ili uzimate više lekova.

Ako se vi ili drugi oko vas osećaju loše:

Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, teskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što pre otiđite u hladniji prostor i merite temperaturu.

Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tečnost.

Celo vreme trajanja velike vrućine pridržavajte se i preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading