NATO U SRPSKOJ SPREMA VEŽBU SA OSIROMAŠENIM URANIJUMOM: "Milosrdni anđeo" i nad Banjalukom?

Autor:

Svet

20.02.2018

21:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao bomba u Republici Srpskoj odjeknula je juče tvrdnja sarajevskog portala Dnevnik.ba, koji je, pozivajući se na dokumente, otkrio da će prema dogovoru Ministarstva obrane i američkih snaga u BiH na banjalučkom poligonu Manjača biti organizovana NATO vežba na kojoj će avionska eskadrila navodno ispaljivati osiromašeni uranijum. Na sastanku sa general-majorom Džonom Gronskim, zamenikom komandanta Komande američkih kopnenih snaga za Evropu, na kojem je prisustvovao vrh Ministarstva odbrane BiH i neki generali, među kojima i Srbi, dogovoreno je da se vežba sprovede u dve faze. Prva bi bila teoretska obuka oficira OS BiH od februara do kraja 2018, a druga bi početkom 2019. bila gađanje eskadrile aviona A10, tvrdi sarajevski portal.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Avion A - 10 koji je bombardovao Srbiju

Portal navodi imena učesnika sastanka, među kojima su i Srbi, generali iz OS BiH Mirko Tepšić, Dragan Vuković, te Boris Jerinić, zamenik ministra odbrane BiH i Zoran Đerić, savetnika srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića.

Na vežbi će navodno učestvovati oko 400 vojnika NATO koji će biti smešteni u kasarni Kozara u Banjaluci, kao i eskadrila od 10 aviona, lociranih na aerodromu "Mahovljani" u Republici Srpskoj.

Dogovor pao na sastanku sa visokim oficirom Komande američkih kopnenih snaga za Evropu

 

General Oružanih snaga BiH Dragan Vuković demantovao je da je prisustvovao sastanku. On je rekao da još ništa nije dogovoreno.

400 vojnika Alijanse učestvovaće u vežbi

- Ne zna se ni ko bi bio od vojnika, ni ko bi gađao, ni čime - rekao je Vuković.

 

 

 

 

GLOSA

Dogovor pao na sastanku sa visokim oficirom Komande američkih kopnenih snaga za Evropu

BROJKA

400

vojnika Alijanse učestvovaće u vežbi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading