ZATVORENA BIRALIŠTA U GRČKOJ: Evo kakve rezultate predviđaju ankete

Autor:

Svet

21.05.2023

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Birališta u Grčkoj zatvorena su u 19.00 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 18.00 po srednjeevropskom.

ZATVORENA BIRALIŠTA U GRČKOJ: Evo kakve rezultate predviđaju ankete

Foto: Tanjug/AP

Ukoliko zvanični rezultati budu u skladu sa izlaznim anketama, Micotakis će morati da pravi koaliciju kako bi formirao većinu u parlamentu od 300 poslanika, prenosi AP. 

Ukoliko koalicioni razgovori propadnu, novi izbori bi mogli da se održe krajem juna ili početkom jula.

Posle izbora, ako se potvrde prognoze o redosledu tri vodeće stranke - Nove demokratije, Sirize i Socijalističkog PASOK-a, dobiće po tri dana, odnosno ukupno devet dana, da pokušaju da formiraju vladu.

Novi izborni, delimično proporcionalni sistem, znači da je za pobedu na izborima potrebno da se osvoji najmanje 46 odsto glasova. 

Prema izlaznoj anketi koju je sprovelo šest agencija za ispitivanje javnog mnjenja, Nova demokratija ima između 36 i 40 odsto glasova, dok je na drugom mestu levičarska Siriza najvećeg Micotakisovog protivnika i bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa sa između 25 odsto i 29 odsto glasova, prenosi Rojters. 

Prema anketi, kako navodi list Katimerini, Panhelenskom socijalističkom pokretu pripašće između 9,5 i 12,5 odsto glasova, Komunističkoj partiji Grčke između šest i osam odsto, Helenskom rešenju između 3,5 i 5,5 odsto, dok se za ostale partije predviđa da će imati manje od pet odsto glasova. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading