OBRAĆANJE KOLINDE I VUČIĆA: Bolji odnosi Srbije i Hrvatske prioritet dve države

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.02.2018

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da se sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovorila da preporuče vladama dve zemlje da nastave pregovore o granici u naredne dve godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ukoliko ne bude rešenja, dogovorićemo se da idemo na međunarodnu arbitražu, rekla je hrvatska predsednica na zajedničkoj pres konferenciji s Vučićem.

Grabar Kitarović je zahvalila Vučiću na konkretnim potezima, kako njegovim, tako i Vlade Srbije, za finansijsku pomoć hrvatskoj zajednici u Srbiji.

- U mnogim otvorenim pitanjima nismo se saglasili, u nekim smo se približili, a u nekim ćemo se u budućnosti približiti - rekala je Grabar Kitarović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Zagrebu da su u razgovoru s njegovom koleginicom Kolindom Grabar Kitarović ponuđene informacije koje će nekim porodicama značiti dosta u otkrivanju gde su njihovi nestali članovi, te najavio da će dve strane u naredne dve godine pokušati da rese problem granica, a ako ne dođu do rešenja o tome će morati da se ide na međunarodnu arbitražu. 


Takođe, kako je rekao na zajedničkoj konfernciji za novinare, i Srbija i Hrvatska će ubuduće morati da razgovaraju i imaju bolje odnose, bez obzira koliko to ne žele svi u politickim sistemima i jedne i druge zemlje. 
RepublikaFoto: Tanjug/AP


- Sledeće nedelje ću primiti predstavnike nestalih iz Hrvatske, a mogu da kažem da smo neka mala resenja nekim ljudima mogli već danas da donesemo, da znaju gde je tih nekoliko lica stradalo - rekao je Vučić.

Predsednici Hrvatske posebno je zahvalio na hrabrosti da ga pozove u posetu u trenutku kad odnosi dve zemlje nisu bas u uzlaznoj liniji, uz opasku da je teško naći pitanje oko kojeg ćemo se jednostavno dogovoriti, ali bez toga, istakao je, neće biti napretka. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je danas na Pantovčak gomilu dokumenata, koja su postavljena na sto uz salu u kojoj je razgovarao sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović. 

Nema zvaničnih informacija o kakvoj je dokumentaciji reč, a hrvatski mediji nezvanično saznaju da je to dokumentacija vezana za Opštinu Dvor na Uni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
Jana

12.02.2018 12:56

Bolji odnosi Srbije i Hrvatske prioriteti su obe drzave

hana

12.02.2018 13:04

Lepo je to primetila Kolinda i nadajmo se da to stvarno i namerava.

bane

12.02.2018 13:05

Saradnja Srbije i Hrvatske je ključna za stabilnost regiona.

daca

12.02.2018 13:05

Srbija jeste za mir ali da li su hrvati to je jedno veliko pitanje??