ŠOKANTNA ISPOVEST BIVŠEG VEHABIJE

Autor: Tanjug

Svet

10.02.2018

10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Vlasti u Bosni i Hercegovini ne čine ništa kako bi osobama koje su bile izložene uticaju radikalnih islamista pomogle u nastojanjima da se toga oslobode i ponovo se uklope u društvo iz kojega su bili izolovani zbog ekstremističke indoktrinacije", tvrdi Dino Pečenković, nekadašnji pripadnik zajednice radikalnih islamista-vehabija, čije je sedište bilo u Gornjoj Maoči, kod Brčkog.

RepublikaFoto: youtube.com/Birn Balkans
Dino Pečenković

Roditelji glavni krivci

U opširnoj ispovesti koju je, u dokumentarcu namenjenom TV emitovanju, u petak objavila Balkanska istraživačka mreža (BIRN BiH) , Pečenković je prvi put detaljno ispričao kako je dospeo u redove ekstremista i kakve traume je doživeo, a za sve krivi oca i majku tvrdeći da su ga oni naveli na taj put.

Pečenkovićevo ime postalo je poznato nakon što je Mevlid Jašarević, državljanin Srbije, ali takođe pripadnik vehabijske zajednice u Maoči, u oktobru 2011. napao ambasadu SAD u Sarajevu.

Zbog tog napada Jašarević pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora, a Pečenković je uhapšen, jer se ispostavilo kako ga je upravo on, na dan napada, iz Maoče dovezao u Sarajevo, navodi BIRN. 

Tokom tromesečnog pritvora u potpunosti je, kako kaže, sarađivao s istražiteljima i protiv njega nikada nije podignuta nikakva optužnica.

Vozio Jašarevića 

On kaže da mu je otac naložio da Jašarevića odveze u Sarajevo i izričito tvrdi kako nije mogao ni naslutiti na što se Jašarević sprema kada ga je vozio u grad gde će ovaj kasnije izvesti teroristički napad. Pečenković tvrdi da je očeva odgovornost i to što je uopšte dospeo u Gornju Maoču.

On priča da je do početka rata živeo u "normalnoj komunističkoj porodici" u kojoj se verska pripadnost uopšte nije izražavala, a da su vernici postali kada i većina ostalih, odnosno kada je počeo rat u BiH. 

- Počelo je da se posti, ramazan i to je to - kaže jednostavno Pečenković koga je posle rata otac poslao u versku školu, prenosi "Jutarnji list".

Međutim, ključni preokret zbiva se oko 2000. godine kada u Bihać, u kojem su živeli, stiže Nusret Imamović, vođa vehabijske zajednice iz Gornje Maoče, koji će 2014. otići u Siriju zajedno sa porodicom i tamo se priključiti terorostičkoj organizaciji Fronta al-Nusra.

Upravo pod Imamovićevim uticajem, tvrdi danas Pečenković, njegov otac donosi odluku da se cela porodica iz Bihaća preseli u Maoču.

U toj su izolovanoj zajednici zatvorenoj za strance svi bili podvrgnuti radikalizaciji. 

Zabranjeno mu da bude sa braćom

Na oca, majku i dvojicu braće to je definitivno imalo uticaja, ali Pečenković kaže da je on prema svemu tome stalno bio sumnjičav zbog čega ga je otac proglasio "nevernikom" i zabranio mu da boravi u istoj sobi sa dvojicom braće.

Godine 2013. bio je novi preokret, kada otac nestaje, a majka tvrdi da je otišao da radi u Austriju. Majka potom od njega traži da izvadi dokumenta za braću kako bi dobli pasoše, a zatim i njih troje nestaje. Majka mu se, kaže Dino, potom javila iz Turske.

Odmah mu je, kaže, bilo jasno da se zapravo spremaju u Siriju. "Da sam znao, nekako bi ih sprečio", kaže danas.

Prema podacima bezbednosnih agencija u BiH, najmanje 250 državljana BiH otišlo je na ratišta u Siriji i Iraku kako bi se tamo pridružili islamističkim ekstremistima.

Poginuo mu brat

Dino se kasnije sa porodicom čuo jednom mesečno, a letos je saznao da mu je poginuo mlađi brat (18), a posle dva meseca i otac.

Obojica su se borili u redovima islamističkih terorista. Harun je postao ratnik sa 15 godina, a sa 18 godina ubile su ga kurdske snage.

- Njemu (Harunu) to je sve bilo smešno. Oženio se sa 16 godina i dobio sina sa 18. I eto, letos (2017. ) je poginuo - kaže Dino koji tvrdi kako ne zna što mu je s majkom i drugim bratom, jer s njima nema nikakvog kontakta.

Za smrti svojih najbližih krivi oca i majku, ali i državu BiH tvrdeći da su državne vlasti morale da spriče odlazak na strana ratišta.

- Ekstremizam mi je uništio porodicu, a država ništa nije učinila da to spreči - kaže Dino za BIRN BiH. 

Tvrdi kako od države nije dobio nikakvu pomoć ne bi li se integrisao u društvo i nastavio s normalnim životom.

Država mu nije ponudila nikakvu egzistenciju pa on, kao svi i bivši radikali u BiH, sada funkcionišu kao neka vrsta "vanzemaljaca", kako sam kaže.

- Ova naša država samo uzima, ništa ne daje - zaključio je Pečenković navodeći kako se na kraju ipak sam snašao, oženio se te sad "slaže kockice" svog života.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading