MAKEDONCI BACILI 700 MILIONA EVRA: Zbog Grka će rušiti spomenike?

Autor:

Svet

07.02.2018

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonska vlada potrošila je od 2010. do 2014. čak 700.000.000 evra kako bi dokazala antičko poreklo svog naroda, izgradivši u rekordnom roku 40 spomenika i 20 monumentalnih građevina, koje će sada, kako bi se dodvorila Grčkoj, morati da sruši ili preimenuje. Takva odluka mogla bi da usledi svakog trenutka nakon što se vlada makedonskog premijera Zorana Zaeva povukla pred protestima u Atini i odrekla Aleksandra Makedonskog u sklopu iznalaženja rešenja za novo ime države naših južnih suseda.

Statua ratnika na konju koja neodoljivo podseća na Aleksandra Makedonskog

Veliki poduhvat izgradnje makedonske prestonice "Skoplje 2014." otpočeo je 2010. i podrazumevao je izgradnju i rekonstrukciju kulturnih ustanova, mostova, galerija, muzeja i državnih institucija.

Po okončanju projekta, glavni grad Makedonije je dobio potpuno novi izgled, ali je taj potez tadašnje vlade žestoko kritikovan zbog velikih izdataka države, dok je oko 30 odsto stanovnika zemlje bilo nezaposleno.

 Zaev već promenio ime aerodroma i auto-puta koji su se zvali "Aleksandar Makedonski", a najavio je i da će u ime države ubaciti geografsku odrednicu

Najviše novca prilikom izgradnje potrošeno je na niz grandioznih zdanja u centru Skoplja, od kojih se posebno ističe statua ratnika na konju koji neodoljivo podseća na Aleksandra Velikog.

On posebno bode oči Grcima iako nije eksplicitno nazvan po čuvenom vojskovođi za kog Grčka tvrdi da je njihov junak.

ČINJENICE O SPOMENIKU

- 7,5 miliona evra koštala je samo statua ratnika na konju u srcu makedonske prestonice (spomenik neodoljivo podseća na Aleksandra Velikog)

 ona simbolizuje 20 godina nezavisnosti Makedonije
 visoka je oko 25 metara
postavljena je u fontanu koju okružuje po osam bronzanih vojnika i lavova

Podsetimo, Zaev se nedavno dogovorio s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom o promeni imena aerodroma i auto-puta u Skoplju koji su nosili ime Aleksandra Makedonskog, da bi u utorak uveče on saopštio da je spreman da prihvati i geografsku odrednicu u novom nazivu svoje države.

Mile Bošnjakovski: Detalje pregovora o novom imenu naše države nećemo otkrivati s obzirom na to da je reč o procesu od veoma velikog značaja

- Smatram da je to način da se okonča višedecenijski spor s Grčkom - naveo je Zaev, i to nekoliko sati nakon što je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas pozvao vlasti u Skoplju da se konačno izjasne kako će im se zvati zemlja.

S druge strane, portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski nije želeo da iznosi detalje budućeg sporazuma.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zoran zaev

- Detalje pregovora u ovoj fazi nećemo otkrivati s obzirom na to da je reč o procesu od veoma velikog značaja - rekao je Bošnjakovski.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Dušan

08.02.2018 01:57

To je Stara Srbija, komunisti su rod Albancima i Turcima, komunisti su Hazari satanisti, plan z aveliku Albaniju i nestanak Srbije je napravljen jako davno i sprovodi se u delo temeljno, preko nedodirive albanske mafije koja ima zaštitu svetskih satanista koji su nas bombardovali 1999, ukoliko ova izdajničk avlast hitno ne zatraži pomoć i od Trampa i od Putina, neće biti Srbije vrlo brzo, ali kakvi su nam političari u vlasti i opoziciji, ne bi me iznenadilo da i oni svi rade na tome da Srbij anestane zajedno sa Srbima! Već su nam oduzeli izlaz na more, a car Dušan je imao izlaz na 4 mora!