ONI SU ZAPOČELI RAT, MI KORISTIMO SILU DA GA OKONČAMO! Istorijsko obraćanje Putina: Dok je Rusija težila mirovnom rešenju, oni su hteli drugi scenario

Autor:

Svet

21.02.2023

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin obraća se naciji.

ONI SU ZAPOČELI RAT, MI KORISTIMO SILU DA GA OKONČAMO! Istorijsko obraćanje Putina: Dok je Rusija težila mirovnom rešenju, oni su hteli drugi scenario

Foto: Tanjug/AP

- Korak po korak ćemo pažljivo i dosledno rešavati zadatak, rekao je Putin. Strpljivo smo vodili pregovore o tom izuzetno teškom sukobu. Ali nama iza leđa pripremao se drukčiji scenario - rekao je na početku obraćanja Vladimir Putin.

- Ukrajinski režim nije rešavao probleme Donbasa, samo je odugovlačio, vršio politička ubistva - rekao je Putin.

- Oni su započeli rat, mi smo koristili silu da ga okončamo - dodao je Putin.

- Rusija je bila otvorena za dijalog sa Zapadom o bezbednosti, ali je zauzvrat dobila licemernu reakciju i proširenje NATO-a - kazao je ruski predsednik.

- Zapad je odlučio da se „sakrije iza raketnog kišobrana” od Rusije, „cela planeta je načičkana” američkim vojnim bazama. Rusija je dobila direktno odbijanje svih njenih fundamentalnih bezbednosnih predloga - istakao je Putin.

- U decembru 2021. smo zvanično poslali nacrte ugovora o bezbednosnim garancijama NATO-u, ali smo bili odbijeni na svim pozicijama. Tada je konačno postalo jasno da je dato zeleno svetlo za agresiju. Pretnja je rasla svakim danom - podsetio je.

O Jugoslaviji

- Igrali su se životima ljudi. Bez savesti su rušili Jugoslaviju, Libiju i Siriji i tu sramotu nikada neće moći da speru - rekao je Putin o zapadu.

Hoće da nas dokusure jednom zauvek!

- Mi ne ratujemo protiv naroda Ukrajine, sam narod Ukrajine je postao talac ukrajinskg režima koji je okupirao tu zemlju. Godinama su degradirali zemlju. U takvim uslovima lako je crpeti materijal za oružani sukob - istakao je.

Odgovornost za eksalaciju sukoba u Ukrjainu leži u zapadnom režiumu i kijevu

- Zapad koristi Ukrajinu kao poligon za obračun sa Rusijom - dodao je.

Zapadne elite ne biraju sredstva, žele da nas dokusure koristeći Ukrajinu, istakao je Putin.

- Nemoguće je pobediti Rusiju na bojnom polju, zato se izvode sve agresivniji informacioni napadi. Oni stalno lažu, ne prestaju napadi na našu kulturu, na Rusku pravoslavnu crkvu. -

Reagovaćemo na odgovarajući način na planove da se lokalni sukob u Ukrajini pretvori u globalnu konfrontaciju - dodao je.

Oprosti, Bože, ne znaju šta rade!

Putin se osvrnuo na istopolne brakove u zapadnim zemljama nazvati ih degradirajućim.

- Zapad želi da uništi naše društvo - rekao je komentarišući da se Rusija nikada neće mešati u privatan život svojih građana, ali da je u svim verskim knjigama brak "zajednica muškarca i žene".

- Oprosti im, Bože, ne znaju šta rade.  Milioni ljudi na zapadu shvataju da ih vode u duhovnu katastrofu - rekao je.

Građani podržali rat

Putin je u obraćanju rekao i da su građani Rusije podržali "specijalnu vojnu operaciju" i zahvalio se svim pripadnicima vojske i dobrovoljcima koji učestvuju u ratu u Ukrajini.

Osvrnuo se i na porodice učesnika rata.

- Predlažem da se osnuje poseban fond koji će imati za cilj pomoć poginulim vojnicima - najavio je.

Ako nastave da naoružavaju Ukrajinu...

Što više oružja dugog dometa bude isporučivano Ukrajini, to će Rusija dalje morati da pomera pretnju od svojih granica, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

 - Što više zapadnih sistema dalekog dometa bude stizalo Ukrajini, to ćemo dalje morati da pomeramo pretnju od naših granica. To je prirodno -  rekao je Putin tokom svoje poruke Federalnoj skupštini.

Sankcije Rusiji

Predsednik Rusije se osvrnuo na sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji.

Sankcije su bile samo sredstvo. Zapad ima za cilj da natera građane Rusije da pati. Međutim, to nisu uspeli - rekao je.

Ekonomske vlasti su sačuvale stabilnost privrede, sprečile deficit i kolaps finansijskog sistema, dodao je.

BDP u 2022. smanjen je za 2,1 odsto, a za februar-mart se predviđao kolaps privrede. Udeo rublje u međunarodnim obračunima je udvostručen, nastavićemo da radimo sa partnerima na nezavisnosti od dolara, istakao je Putin.

Mnoge osnovne grane industrije, ne samo da nisu pale, nego su i udvostručile proizvodnju - kazao ej.

Ruski poljoprivrednici beleže rekorde, naveo je.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading