NE CVETAJU IM VIŠE RUŽE: Slovenci štrajkuju zbog malih plata!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

24.01.2018

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 10.000 zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji, uključujući carinike, medicinske sestre, socijalne radnike i univerzitetske profesore, započelo je danas jednodnevni štrajk tražeći povećanje plata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ljubljana

Sindikati očekuju da će na protestu ispred zgrade vlade u centru LJubljane kasnije danas učestvovati nekoliko hiljada ljudi.

- Iako je ovo peta godina ekonomskog rasta, neka ograničenja za plate uvedena 2012. godine još nisu ukinuta. Vreme je da se sva ograničenja ukinu i plate povećaju - kaže Jakon Počivavšek, predsednik odbora sindikata za koordinaciju štrajka.

On je za Rojters rekao da bi plate u javnom sektoru trebalo da porastu za 16 do 20 odsto tokom određenog vremenskog perioda koji bi se dogovorio sa vladom.

Vlada tvrdi da su zahtevi sindikata dostigli skoro milijardu evra i da su neprihvatljivi, te da bi ugrozili planiranu fiskalnu konsolidaciju.


- Ako povećamo troškove za rad u javnom sektoru za milijardu evra, poremetićemo makroekonomsku ravnotežu. Kao društvo, to ne možemo da preživimo - rekao je ministar za javnu administraciju Boris Koprivnikar.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading