DODIK: Unitarna Bosna je američka iluzija

Autor: blic.rs, Republika

Svet

23.01.2018

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da saopštenja Stejt departmenta u kojima se upozoravaju američki turisti da je opasno putovati u BiH predstavljaju dugoročnu strategiju, jer SAD još od Dejtonskog sporazuma pokušavaju da izgrade BiH kao unitarnu zemlju.

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik

Dodik je istakao da je to iluzija, s obzirom da u BiH žive tri konstitutivna naroda.

Teroristi

On je za televiziju "Hepi" podsetio da je u BiH velika koncentracija onih koji su spremni na individualne terorističke akte, te podsetio da je to utvrđeno pre desetak godina, da je parlament BiH utvrdio informaciju da u BiH ima 3.500 lica koja su spremna da izvrše individualni teroristički čin, a na tom spisku nije bilo nijednog Srbina.

Prema njegovim rečima, još je (Jošihiro Frans) Fukujama pisao da treba da pokušaju da se stvaraju države nacije, stvarajući od svih u BiH jednu naciju, jednu državu, što je - naravno - bilo nemoguće i da je ta iluzija da Amerikanci mogu sve da savladaju pala u BiH.

Predsednik Srpske naglasio je da BiH danas teritorija, a ne država, da postoji Ustav, da je jasno naglašeno da je ona sastavljena od dva entiteta i čine je tri konstitutivna naroda.

Dodik je naveo da unitarna BiH politički odgovara samo Bošnjacima koji pokrivaju samo 23 odsto teritorije, a 75 odsto otpada na Republiku Srpsku i onaj deo koji pokrivaju Hrvati; 49 odsto Srpska, kada se dodaju i opštine u Federaciji BiH: Drvar, Grahovo, Glamoč, Petrovac, "to je sigurno nekih oko 60 odsto teritorije sa većinskim srpskim narodom".

Moranje, a ne htenje

- Ona je sastavljena, sve se sastavlja, niko ne može jedne druge odbaciti. To hoće da se razvali i da se napravi da je BiH iznad svega. U Ustavu jasno piše i to ne smemo prihvatiti. Mi tu državu ne volimo, jedva smo pristali na Dejton jer su nas pokušali očistiti sa tih prostora. BiH je za nas moranje, a ne htenje - naglasio je predsednik Srpske.

Dodik je istakao da on nije izabran da ćuti, već da ide za politikom naroda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading