INVESTITOR IZ UAE KUPIO UDEO SBERBANKE U FORTENOVI: Okončana velika finansijska transakcija u Hrvatskoj, oglasila se i vlada!

Autor:

Svet

03.11.2022

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biznismen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi postao je vlasnik 43,4 posto u hrvatskoj Fortenova grupi pošto je kupio udeo ruske Sberbanke, prenose hrvatski mediji.

INVESTITOR IZ UAE KUPIO UDEO SBERBANKE U FORTENOVI: Okončana velika finansijska transakcija u Hrvatskoj, oglasila se i vlada!

Foto: printscreen

Time je završena poslovno finansijska transakcija koja je danima unazad zaokupljala pažnju javnosti u Hrvatskoj, pošto se Frontenova grupa nedavno saopštila da o tome nemaju nikakvih saznanja.

- Fortenova grupa nema nikakva službena saznanja o prodaji udela Sberbanke. Imovina Sberbanke je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno dobiti posebne dozvole tela nadležnih za sprovođene sankcija - odgovorili su iz te grupe na pitanje Hine.

Sa druge strane, iz kancelarije Saifa Alketbija saopšteno je da ovom kupovinom počinje novo razdoblje strateškog ulaganja u Hrvatsku.

- Uvereni smo da će ovo ulaganje biti izuzetno korisno za Fortenova grupu i hrvatsku ekonomiju - navodi se u saopštenju.

Nakon što su objavljene kontradiktorne vesti u medijima, oglasila se i hrvatska vlada.

Republika

Foto: Printskrin

 

- Ne možemo da komentarišemo pozadinu konkretnog poslovanja jer nemamo zvanične informacije o tome, niti je Vlada na bilo koji način bila umešana u to. Nadležni resori će proveriti sve relevantne činjenice u vezi sa preuzimanjem udela Sberbanke u Fortenovoj" - saopštili su, kako prenosi dnevnik.hr.

Inače, poznata je činjenica da je Sberbanka već objavila nameru da se povuče iz suvlasništva Fortenove.

- Vlada je sarađivala i komunicirala sa rukovodstvom Fortenove u pogledu suočavanja sa posledicama ruske agresije i primene režima sankcija na poslovanje kompanije, vodeći računa o ukupnoj ekonomskoj i finansijskoj stabilnosti. Ali nije bilo komunikacije ni saradnje, niti konkretnih saznanja o poslovanju koje su mediji objavili sinoć u večernjim satima - saopštila je vlada u Zagrebu.

Ko je arapski investitor koji je kupio 43% Fortenove?

Punim imenom Saif Bin Markhan Alketbi šef je kompanije Flatrace iz Dubaija koja se na službenim stranicama opisuje kao "globalna savetodavna kompanija usmerena na uspešno vođenje klijenata kroz regulatorne, strateške i investicione okolnosti".

Na stranicama kompanije Saifa Alketbija opisuju ga kao iskusnog ulagača na tržištu privatnog kapitala koji ima značajna ulaganja u nekoliko sektora.

Navodi se i da je diplomirao informatiku na Univerzietu Ujedinjenih Arapskih Emirata te da mu je Univerzitet za humane naukei i tehnologiju u Luganu dodelilo počasnu diplomu doktora ekonomije i upravljanja državnom organizacijom, prenosi Index.hr.

Na stranicama Flatracea stoji i citat Saifa Alketbija koji glasi:

- Moj san je videti kako Ujedinjeni Arapski Emirati postaju jedna od najrazvijenijih zemalja na svetu, a Dubaji jedna od najvažnijih globalnih destinacija.

Saif Alketbi je, kako se može saznati u skromnim podacima koji o njemu postoje na internetu, od 2009. do 2015. godine bio rukovodilac kancelarije prestolonaslednika Dubaija, šeika Hamdana bin Mohammeda bin Rashida Al Maktouma

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading