PREDLOŽEN MANDATAR NOVE CRNOGORSKE VLADE: Miodrag Lekić budući premijer?

Autor:

Svet

14.09.2022

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Demosa i nekadašnji diplomata SRJ Miodrag Lekić predložen je za mandatara nove Vlade Crne Gore.

PREDLOŽEN MANDATAR NOVE CRNOGORSKE VLADE: Miodrag Lekić budući premijer?

Foto: Printscreen/RTCG

Miodrag Lekić, je inače nekadašnji šef crnogorske diplomatije i ambasador tadašnje SRJ u Rimu. Njegova dugogodišnjeg politička karijera bez mrlje, kandivala ga je za premijersku funkciju. To je bilo presudno da se lideri svih partija, pobednica izbora 30.avgusta 2020.dogovore oko njega kao mandatara.

Godine 2012. na poziv više crnogorskih opozicionih stranaka postao je osnivač i prvi predsednik koalicije Demokratski front. Naredne 2013. godine Lekić je, kao predsednik Demokratskog fronta, prihvatio ponudu da bude predvodnik okupljanja političkih i društvenih subjekata koji će zajednički nastupiti na izborima i suprostaviti se tadašnoj vlasti. To je bila treća ponuda opozicije Miodragu Lekiću da stane na čelo opozicionog bloka.

Miodrag Lekić rođen je u Baru, 21. novembra 1947. godine, gde je završio i osnovnu skolu i gimanziju, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, međunarodni smer, u Beogradu 1971. godine. U diplomatskoj karijeri je bio ambasador SFRJ u Mozambiku, Lesotu i Svazilendu, ministar inostranih poslova Crne Gore, ambasador SRJ, a zatim i Srbije i Crne Gore, u Italiji i Malti.

Njegova biografija je, prema pisanju medija, tada ipak bila "problematična. Naime, Lekić je tokom devedesetih godina bio šef diplomatije u Vladi Mila Đukanovića. Isto tako, obavljao je funkciju ambasadora Savezne Republike Jugoslavije u Rimu i to u vreme zvanične Podgorice sa režimom Slobodana Miloševića.

Iako se izjašnjava kao Crnogorac po nacionalnosti, Lekić je neposredno pre referenduma bio otvoreno protiv nezavisnosti Crne Gore. Lekić je tada odbacivao tezu da zvanični Beograd sa Vojislavom Koštunicom želi da dominira Crnom Gorom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading