BUDVA NA PJENU OD MORA POLUPRAZNA: Crnogorska top lokacija usred sezone u minusu

Autor:

Svet

12.07.2022

21:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na pragu špica letnje sezone, Budva se ne može pohvaliti popunjenošću kreveta u hotelima i privatnom smeštaju, pišu ''Vijesti''.

BUDVA NA PJENU OD MORA POLUPRAZNA: Crnogorska top lokacija usred sezone u minusu

Foto: Promo

I dok se očekivalo da će početak jula obeležiti kolone automobila koje pristižu s gostima na letovanje, umesto da se traži krevet više, u metropoli turizma, ako je suditi po zvaničnim podacima Turističke organizacije Budve, minule sedmice boravilo je za gotovo petinu manje gostiju nego početkom jula prošle godine.

Turistički poslenici u razgovoru za “Vijesti” kao jedan od glavnih problema lošije sezone ističu to što Crna Gora nije uspela da nadoknadi s drugih tržišta goste iz Ukrajine i Rusije, koji su bili dominantni lani.

Manje gostiju iz regiona je i zbog činjenice što su neke destinacije koje su prošle godine bile zatvorene zbog pandemije, sada otvorene, pa gosti iz nekadašnjih jugoslovenskih republika odlaze u komšiluk na letovanje.

Prema zvaničnim podacima od Jaza do Buljarice boravi 26.432 gosta, što je za 19 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Lošiju popunjenost u odnosu na minulo leto beleže u hotelima i u privatnom smeštaju.

Tako, kako se navodi u izveštaju TO Budve, u hotelima odmara 11.130 gostiju ili za 15 odsto manje nego početkom jula prošle godine.

U privatnom smeštaju je još lošija popunjenost, čak za 23 odsto manje nego lani, pa je u ovom vidu smeštaja registrovano 14.478 gostiju.

U kampovima odmara 236 gostiju ili za 71 odsto više, u hotelima je 198 gostiju ili za osam odsto više, dok je u odmaralištima 390 gostiju ili za trećinu više u odnosu na prošlu godinu.

Predsednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović za “Vijesti” kaže da je u stvarnosti za 40 odsto manje gostiju, posebno u privatnom smeštaju.

”Pojedini hoteli su dobro popunjeni, a dobar deo je poluprazan. Razloga za ovakvo stanje je više. Kada je Crna Gora u pitanju, nismo uspjeli da nadoknadimo goste iz Ukrajine i Rusije. Loša kampanja prema emitivnim trzištima, slaba povezanost i problemi u avio industriji, budući da smo mi avio destinacija, inflacija u Evropskoj uniji i slabljenje eura, neizvesna jesen zbog ratnih sukoba, neki su od razloga “, naveo je Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading