CRNA GORA NAJVIŠE VOLI VUČIĆA, PUTINA I MAKRONA: Istraživanje pokazalo kojim državnicima se veruje

Autor:

Svet

08.07.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani Crne Gore najviše poverenja imaju u trojicu državnika. Kada je reč o svetskoj političkoj sceni, na prvom mestu su im francuski predsednik Emanuel Makron, koji je najbolje ocenjeni strani državnik, i njegov ruski kolega Vladimir Putin. Od regionalnih lidera građani Crne Gore najviše poverenja imaju u predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je najpopularniji političar na Balkanu, rezultati su istraživanja crnogorskog centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

CRNA GORA NAJVIŠE VOLI VUČIĆA, PUTINA I MAKRONA: Istraživanje pokazalo kojim državnicima se veruje

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com/Tanjug/J. ILIĆ

Anketirani građani dali su najviše ocene petice Putinu i Vučiću. Na top-listi političara, ali sa znatno nižim ocenama, našli su se nemački kancelar Olaf Šolc, kao i mađarski i albanski premijeri Viktor Orban i Edi Rama. Američki predsednik Džozef Bajden zauzeo je sedmo mesto. Začelje tabele pripalo je hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću.

POPIS STANOVNIŠTVA

Zanimljivi rezultati su i kada je reč o izjašnjavanju. Ako bi u Crnoj Gori u ovom trenutku bio održan popis stanovništva, Crnogoraca bi bilo 46,3 odsto, dva odsto više u odnosu na 2011, a Srba 32,8, četiri odsto više.

Gotovo polovina, 48,6 odsto, građana bi se izjasnilo da govori srpskim jezikom, što je u odnosu na popis 2011. skoro šest odsto više. Crnogorskim jezikom, prema ovom istraživanju, govori 36,1 odsto, što je gotovo isto kao na popisu iz 2011. Bosanskim jezikom govori 2,6 odsto građana, što je gotovo 4,2 odsto manje u odnosu na popis iz 2011. Kao Bošnjaci izjasnilo bi se 7,7 odsto građana, što je jedan odsto manje nego tokom prethodnog popisa, a kao Albanci bi se izjasnilo 5,1 odsto građana.

PLASMAN OSTALIH POLITIČARA

Prva tri mesta drže lideri Francuske, Srbije i Rusije, a evo ko se našao iza njih:

4. Olaf Šolc, nemački kancelar

5. Viktor Orban, mađarski premijer

5. Edi Rama, albanski premijer

6. Džozef Bajden, američki predsednik

7. Zoran Milanović, hrvatski predsednik

UMANJENE BROJKE

Komentarišući rezultate istraživanja, Vladislav Dajković, lider Slobodna Crna Gora, kaže da rezultati nisu tačni, da su sigurno veći jer je, kako kaže, svima jasno da su Srbi većina u Crnoj Gori.

Republika

Foto: printskrin

 

 

- Verujem da su predstavljene brojke zapravo umanjene od stvarnog stanja na terenu. Srba ima mnogo više u Crnoj Gori i da su svi drugi procenti koji se tiču srpskog naroda realno mnogo veći. Da uzmemo i kao takve, s ozbiljne i realne tačke to vam govori da je srpski jezik dominantan u Crnoj Gori, da većina ljudi ne želi da se odriče istine, predaka, istorije, književnosti.

Dodaje da će se njegove reči potvrditi i u praksi:

- Popis stanovništva će pokazati istinu da su Srbi relativna većina u Crnoj Gori.

Veruju SPC, za Dedića ni da čuju

Građani Crne Gore najviše poverenja imaju u sistem obrazovanja, (52,8 odsto), Srpsku pravoslavnu crkvu, zdravstveni sistem i policiju i sudstvo. Istraživanje je pokazalo da najmanje poverenja građani imaju u partije i nekanonsku crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) Miraša Dedića. Poverenja nemaju ni u policiju, sudstvo, parlament i vojsku.

Rekao je i da je poraslo poverenje u predsednika Mila Đukanovića, ali je opalo poverenje u Skupštinu i vojsku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading