REAGOVAO NATO! Avion preleteo Srbiju i još nekoliko zemalja bez dozvole!

Autor:

Svet

09.06.2022

06:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvomotorni avion marke "Bičkraft" sa dvoje ljudi preleteo je sinoć bez dozvole vazdušne prostore Mađarske, Rumunije, Srbije i Bugarske, saopštilo je rumunsko ministarstvo odbrane.

REAGOVAO NATO! Avion preleteo Srbiju i još nekoliko zemalja bez dozvole!

Foto: Fotot: Printscreen/Tviter

Rumunsko ministarstvo odbrane saopštilo je da avion koji je preleteo vazdušni prostor Rumunije duž rute koja uključuje Oradea, Karansebeš i Drobeta-Turnu Severin nije pokazivao znakove neprijateljstva ili opasnog ponašanja. Takođe, avion koji nije bio označen kao "opasan ili neprijateljski", nije odgovarao na radio pozive niti na vizuelne signale ratnih aviona.

- Pilot nije reagovao na radio-pozive i vizuelne signale ratnih aviona koji su bili u pratnji letelice u skladu sa međunarodnim pravilima - navodi se u saopštenju rumunskog ministarstva odbrane, prenosi ruska novinska agencija "TASS".

Zajednički operativni centar NATO naredio je u sredu popodne poletanje dva aviona mađarske vojne avijacije "Gripen" kako bi presreli mali civilni avion, registrovan u Litvaniji, koji leti iz Slovačke za Rumuniju. Informaciju je sinoć prenela mađarska novinska agencija "MTI", pozivajući se na Ministarstvo odbrane ove zemlje. Izvor je rekao da je avion sleteo u oblast Hajdusoboslo kako bi dopunili gorivo, a zatim je ubrzo ponovo poleteo.

Dve letelice “Gripen” pratile su mali avion dok ga nisu preuzela dva američka aviona F-16 u rumunskom vazdušnom prostoru. Mađarski mediji navode da je nepoznati uređaj zaustavio transponder (predajnik koji omogućava elektronsku identifikaciju letelice).

- Vazduhoplovstvo NATO pakta reagovalo je na pojavu ove letelice koja je bez odobrenja nadletala vazdušni prostor nekoliko država članica NATO - saopštilo je Ministarstva odbrane.

Vojni analitičar Radu Tador dao je svoje mišljenje o ovom događaju.

- Ili je u pitanju nekvalifikovana osoba, iako je za upravljanje avionom potrebna dozvola, minimum obuke i vrlo je moguće da osoba nije znala da mora da uključi transponder i odgovara na poruke koje su stizale. U svakom slučaju, mislim da je naša reakcija bila na testu - rekao je Tador, piše Mondo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading