ŠOK ISPOVEST TRUDNICE, LEKARI ZAPREPAŠĆENI! Uradila abortus u Osijeku, pa završila u bolnici u Amsterdamu

Autor:

Svet

02.06.2022

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon neželjene trudnoće jedna pacijentkinja otišla je na abortus u KBC Osijek, a nakon obavljenog zahvata, na pregledu kod svog ginekologa, tri nedelje kasnije shvatila je da je i dalje trudna.

ŠOK ISPOVEST TRUDNICE, LEKARI ZAPREPAŠĆENI! Uradila abortus u Osijeku, pa završila u bolnici u Amsterdamu

Foto: pixabay.com

Jedna trudnica iz Osijeka, želela je da obavi abortus u KBC Osijek, a doživela je jezivo traumatično iskustvo. Zahvat joj je obavila medicinska sestra, a ne lekar.

- Stojim polugola, u hodniku su medicinska sestra i doktor. Svuda su korišćene gaze i krv. I onda mi doktorka kaže da ne mogu da dobijem opštu anesteziju već lokalnu, iako sam se prijavila za opštu i otišla kod anesteziologa da je dobijem. Pitala sam je zašto, ona je odgovorila da ne mogu i da se popnem na sto. Kao da sve ovo nije bilo dovoljno teško - ispričala je M. za 24 sata o legalnom abortusu koji je želela da obavi. 

Prvi pregled u bolnici obavljen je 22. februara, a pregledom je utvrđeno da je sve u redu. Abortus je zakazan tek za  4. mart, deset dana kasnije.

- Zahvati se rade utorkom i petkom, a doktor mi je rekao 'Ajde, ne sada, ali to ćemo uraditi u petak, 4. marta'. Koliko sam je razumela, htela je da mi da vremena da se predomislim, ali sam bila sigurna u svoju odluku. Sve ovo vreme do procedure prepušteni ste sami sebi i sve testove radite sami, iako vas neće prihvatiti bez dodatnih pretraga. Sve analize krvi sam radila u privatnoj laboratoriji jer sam znala da će tako biti brže. Ali morala sam da idem u bolnicu kod anesteziologa. Taj pregled je trajao pet minuta, a ona me nije ni dodirnula. Napisala je da je sa mnom sve u redu, da su mi pluća dobra. Kratko me je ispitala, pogledala moju krvnu grupu i nalaze sa testa na trudnoću i to je to -  priča ona. 

Republika

Foto: printscreen/RTS

Abortus/Ilustracija

Zahvat je zakazan za 4.mart za 7 ujutru: 

- Bilo nas je petoro tog dana. Otišla sam poslednja, mislila sam da je to zato što sam jedina želela opštu anesteziju. Do podne sam došla na red, a za to vreme ne možeš ni da jedeš ni da piješ. Bila sam iscrpljena od čekanja, sve vreme samo slušajući razgovore o proceduri. Samo sam želela da se sve više završi. Ulazim unutra, pre zahvata sestra mi je postavila nekoliko pitanja. Iznenadilo me je što je sama uradila zahvat, a pored mene je stajao doktor. Nisam znala kako je sve prošlo, a unutra me je dočekala krv. A onda se desila ona scena s početka. Doktor mi je rekao da mogu da sačekam ili da se popnem na sto. Doveli su me pred svršen čin. Ja sam se svesno odlučila za opštu jer sam mislila da neću moći psihički da izdržim. Na kraju sam pristala jer je sve predugo trajalo. Oni su se u nalazima lepo osigurali i napisali su da sam se sama predomislila, a to nije istina - kaže devojka.

Procedura je trajala 15 minuta, nakon čega je u bolnici ostala još sat i po, ručala je i pustili su je kući. 

- Bilo mi je neobično jer mi se od anestezije još vrtelo u glavi. Pre zahvata sam primila apaurin, a zahvat je urađen hirurški, tako da mi je žena uradila nešto dole. Osetila sam da se nešto dešava, ali ne mogu tačno da kažem šta. Posle zahvata uradila je ultrazvuk i konstatovala da je sve prošlo u redu - kaže M.

Prema potpisanoj i pečatiranoj dokumentaciji KBC-a Osijek koju je dostavila M., u otpusnici se navodi da je stigla u šestoj nedelji trudnoće i da je postupak protekao bez problema. Ali tri nedelje kasnije, M. odlazi kod svog privatnog ginekologa, gde se utvrđuje da je fetus čitav i zdrav i da abortus nije prošao dobro. U stvari, kao da nikada nije imala proceduru.

- Ponovo sam otišla kod doktora, 30. marta, doktorka je uradila ultrazvuk i bledo me pogledala. Rekla je samo 'Trudnoća je još uvek prisutna'. Okrenula je ultrazvuk prema meni, koji je pokazao da je sve u redu, plod je čitav, zdrav. Bila je veoma šokirana jer je znala da idem na zahvat, pa joj je bilo neverovatno da to može da se dogodi. Odmah me poslala u KBC Osijek jer sam tamo otišla na zahvat. Otišla sam odmah, uradili su mi dva ultrazvuka i ispostavilo se da je trudnoća i dalje prisutna i da je plod ceo. Tog dana sam prošla četiri ili pet doktora. Svi su se ogradili. Samo jedan doktor je rekao da nije greška, da znam šta sam potpisala misleći na informisani pristanak. Jasno mi je da u svakoj operaciji postoji rizik, ali ne razumem da je neko po mom mišljenju radio 15 minuta a da je fetus čitav - priča M.

Foto: Tanjug/AP

Operaciona sala

Ona navodi da se u nalazu od 31. marta navodi da je legalno indukovani medicinski abortus nekompletan, zakomplikovan infekcijom genitalnog područja i karličnih organa. Ali M. niko nije uradio papa test da bi se to utvrdilo, niti je imala simptome, a do tog trenutka su joj svi govorili da je zdrava. Doktorka je takođe napisala da je trudna 11 nedelja i dva dana. Ali u otpusnom pismu se kaže da je 4. marta bila trudna 6 nedelja, što bi značilo da je 31. marta bila trudna manje od 10 nedelja. Osim toga, M. kaže da je prošlo 6 nedelja od poslednje menstruacije, a ne od začeća, a po zakonu koji reguliše prekid trudnoće, postupak mora da se računa od začeća. Ali na papiru su joj pisali 11 nedelja i to je bilo to.

Na osnovu nalaza, četvoročlana komisija napisala je obrazloženje da je trudnoća prešla preko 10 nedelja i da se pacijentkinja nije na vreme odazvala na kontrolni ultrazvuk i da abortus više nije legalan. Pacijentkinja navodi da nko nije doveo u pitanje kako je moguće da je posle operacije ostao netaknut fetus ili zašto se njena trudnoća računala od poslednje menstruacije, a ne od začeća kako piše u zakonu. 

Trudnica je naposletku zbog komplikovane procedure otišla na abortus u Amsterdam, zahvat je platila 850 evra, dobila je opštu anesteziju i sve je prošlo bez komplikacija, piše 24sata.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading