EDI RAMA POSLAO VOJSKU NA PLAŽE!

Autor: Republika

Svet

27.05.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer uoči početka turističke sezone naredio trupama da očiste priobalna područja, ali je problem što to smeće izgleda neće imati ko da odveze.

EDI RAMA POSLAO VOJSKU NA PLAŽE!

Foto: ST/N. MANDIĆ

Edi Rama

Albanski mediji preneli su da je premijer Edi Rama obišao priobalna područja te zemlje uoči početka turističke sezone i objavio da je poslao vojsku da ih očiste od đubreta i šuta, uključujući i onaj koji je nastao rušenjem nelegalno izgrađenih objekata.

Sajt Egzit prenosi da je Rama poručio da će, nakon što vojska obavi posao, biti na Albancima da ne prljaju dalje ta područja, na kojima se očekuje dolazak turista.

- Prvi element patriotizma je da ne zagađujemo naš zajednički dom - naveo je Rama.

Albanci za godinu napravili milion tona otpada

U Albaniji je tokom 2020. stvoreno 1,04 miliona tona otpada, a više od 80 odsto tog đubreta je završilo na deponijama. Te godine je reciklirano samo 18 odsto otpada.

 

Međutim, izgleda to neće biti tako lako pošto se navodi da u Albaniji i dalje ima problema s odlaganjem otpada jer prikupljanje na nivou opština nije redovno, a nema ni pogona za reciklažu. Mirela Kumbaro, ministarka turizma i životne sredine, rekla je da je 61 opština izdvojila dodatna sredstva za upravljanje otpadom, ali da je najbitnije da se promeni sam mentalitet ljudi. U mnogim područjima Albanije nedostaju kante za otpatke, a kontejneri u koje se odlaže komunalni otpad su danima prepuni. Navodi se da je uslugama komunalnih službi koje odvoze otpad obuhvaćeno samo 86 odsto stanovništva.

U Albaniji ne postoje državna postrojenja za reciklažu. Sav otpad ili odlažu građani ili sakupljaju opštine i se on odlaže na deponije, dok se mala količina smeća spaljuje. Privatni sektor reciklaže radi sa samo 15-30 odsto kapaciteta.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading